
Pyszne ciasto ze śliwkami
Sezon na śliwki jest w pełni. Warto zatem przygotować pyszne ciasto ze śliwkami.
Ciasto przygotowujemy stosunkowo szybko i nie wymaga ono od nas zbyt dużej liczby składników.
Ciasto ze śliwkami smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, jednak pyszne będzie również następnego dnia. Aby nadać mu odrobinę słodkości warto posypać je cukrem pudrem :)
Musicie spróbować tego przepisu…
Ciasto ze śliwkami – składniki
- ok. 0,5 kg śliwek
- 320g mąki (2 szklanki)
- 250 g cukru (1 szklanka)
- 250g masła
- 4 jajka
- sól
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 łyżek mleka
Ciasto ze śliwkami – przepis
W rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki, połówki (zależy jakiej są wielkości).
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy roztopione masło, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera, ale również możecie wymieszać wszystkie składniki łyżką.
Masę przelewamy do blaszki (25×25 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Na wierzchu delikatnie wciskając w ciasto układamy śliwki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut. Czy ciasto jest upieczone sprawdzicie przy pomocy drewnianego patyczka.
Smacznego!