Zainspirowani programem kulinarnym Ewa gotuje, w którym był prezentowany przepis na dość oryginalne ciasto, zrobione z kaszą manną. Jak to my, nie trzymaliśmy się ściśle przepisu tylko część robiliśmy „na oko”.
Ciasto jest dość oryginalne, nie jest bardzo słodkie i doskonale nadaje się na deserek.
Ciasto z kaszą manną – składniki
- 3/4 l mleka
- kostka masła
- kakao
- szklanka kaszy manny
- 1-2 dwie paczki herbatników
- szklanka cukru
Ciasto z kaszą manną – przepis
Przepis możemy zaliczyć do kategorii ciasta bez pieczenia, bowiem przygotowanie ciasta z kaszą manną nie wymaga od nas pieczenia.
Obejrzyj nasze filmy:
- Do garnka wlewamy ok. pół litra mleka i dokładamy kostkę masła (może być w kawałkach to szybciej się roztopi), w reszcie mleka moczymy przygotowaną kaszę mannę.
- Do gotującego się mleka wsypujemy szklankę cukru i dosypujemy 4 łyżeczki kakao.
- Gotujemy to jeszcze przez ok 3 minuty i dokładamy kaszę manną razem z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając aby nie zrobiły się gródki.
- Jak już się zagotuje to odstawiamy tak przygotowaną kaszę manną na chwilę aby wystygła, a w między czasie układamy na dole blaszki herbatniki, a następnie wykładamy na nie przygotowaną kaszę manną.
- Na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników, a całość polewamy roztopioną czekoladą albo ostatecznie, jeśli nie mamy na to czasu, możemy skorzystać z gotowych polew.
SMACZNEGO i zapraszam do podzielenia się opinią.
Robilam wczesniej takie same ciasto ale od
siebie dodalam na wierzch ananasy i zalalam czerwona galaretka
smakowalo pysznie i wygladalo lepiej aaa i herbatniki dawalam
twardsze (Herbatniki Petit Beurre) i wtedy te z gory fajnie wsiaknely wilgotnosc z galaretki i ciasto
rozplywalo sie w ustach :) polecam ci i pozdrawiam