Zainspirowani programem kulinarnym Ewa gotuje, w którym był prezentowany przepis na dość oryginalne ciasto, zrobione z kaszą manną. Jak to my, nie trzymaliśmy się ściśle przepisu tylko część robiliśmy „na oko”.

Ciasto jest dość oryginalne, nie jest bardzo słodkie i doskonale nadaje się na deserek.

Ciasto z kaszą manną – składniki

  • 3/4 l mleka
  • kostka masła
  • kakao
  • szklanka kaszy manny
  • 1-2 dwie paczki herbatników
  • szklanka cukru

Ciasto z kaszą manną – przepis

Przepis możemy zaliczyć do kategorii ciasta bez pieczenia, bowiem przygotowanie ciasta z kaszą manną nie wymaga od nas pieczenia.

Obejrzyj nasze filmy:

  1. Do garnka wlewamy ok. pół litra mleka i dokładamy kostkę masła (może być w kawałkach to szybciej się roztopi), w reszcie mleka moczymy przygotowaną kaszę mannę.
  2. Do gotującego się mleka wsypujemy szklankę cukru i dosypujemy 4 łyżeczki kakao.
  3. Gotujemy to jeszcze przez ok 3 minuty i dokładamy kaszę manną razem z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając aby nie zrobiły się gródki.
  4. Jak już się zagotuje to odstawiamy tak przygotowaną kaszę manną na chwilę aby wystygła, a w między czasie układamy na dole blaszki herbatniki, a następnie wykładamy na nie przygotowaną kaszę manną.
  5. Na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników, a całość polewamy roztopioną czekoladą albo ostatecznie, jeśli nie mamy na to czasu, możemy skorzystać z gotowych polew.

SMACZNEGO i zapraszam do podzielenia się opinią.