Kruche ciasteczka z jabłkami to deser, który rozpływa się w ustach. Ciasteczka z kawałkami jabłek są bardzo proste w przygotowaniu, ale i bardzo smaczne.

Do przygotowania ciastek z jabłkami potrzebujemy podstawowych składników, takich jak są potrzebne do przygotowania kruchego ciasta. Mój przepis jest na ciasteczka z jabłkami, jednak możecie tutaj wykorzystać dowolne owoce, jednak ważne jest aby były dość twarde. Mogą to być chociażby gruszki, brzoskwinie czy morele.

Jeśli aktualnie nie ma sezonu na owoce, to wykorzystajcie takie z zalewy.

Muszę przyznać, że te ciasteczka bardzo szybko znikają z talerza, najlepsze są kilka minut po upieczeniu, jak tylko odrobinę przestygną. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się aromat pieczonego kruchego ciasta oraz zapach pieczonych jabłek.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz jeszcze więcej słodkości, które z całą pewnością Ci zasmakują. Jeśli lubisz jabłka to szarlotka na kruchym cieście będzie idealna. A może skusisz się na połączenie budyniu i pieczonych jabłek? Koniecznie zobacz przepis na ciasto budyniowo-jabłkowe.

Ciasteczka z jabłkami składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasteczka z jabłkami przepis

Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtka oraz jedno całe jajko. Polecam jajka wybijać do miseczki, aby móc ewentualnie wyjąć skorupkę, która przy okazji może nam tam wpaść. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, odrobinę octu i proszek do pieczenia.

Ciasto wyrabiamy dłońmi, powinno być jędrne i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na mniej więcej 30 minut do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy go na grubość mniej więcej 5 mm. Następnie przy pomocy dużego kubka wycinamy okręgi.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Z jabłka wycinamy gniazdo nasienne.

Na każdy kawałek ciasta kładziemy jabłko i zlepiamy jeden koniec z drugim, tak jakbyśmy lepili pierogi.

Ciasteczka z jabłkami kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkem i posypujemy odrobiną cukru.

Ciasteczka z jabłkami
Ciasteczka z jabłkami gotowe do pieczenia

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 30 minut.

Ciasteczka z jabłuszkami możemy podać dodatkowo polane lukrem, albo posypane cukrem pudrem.

Ciasteczka z jabłkami
Upieczone ciasteczka z jabłkami

Smacznego!