Zapiekany ryż z jabłkami

Dietetyczna surówka z czerwonej kapusty

Obiad, a może fajny deser? Pomysł i przepis Madzi na pyszny zapiekany ryż z jabłkami. Ten przepis nie jest ani skomplikowany ani czasochłonny, a większość składników do jego przygotowania powinniśmy mieć w domu :)

Lista na zakup oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…

Zapiekany ryż z jabłkami – składniki

  • 2 torebki ryżu
  • 4 jabłka
  • przecier jabłkowy (albo po prostu dodatkowe 4 jabłka)
  • cynamon
  • cukier puder

Zapiekany ryż z jabłkami – przepis

Zaczynamy od ugotowania ryżu. Gotujemy go zgodnie z informacją na opakowaniu. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach, albo po prostu użyjmy do tego celu blendera, będzie szybciej.

Jedną ugotowaną torebkę układamy na dnie brytfanki, a na nim starte jabłka. Posypujemy je odrobiną cukru pudru i cynamonem. Na to kładniemy pozostały ryż i kolejno albo przecier jabłkowy i całośc posypujemy cynamonem.

Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Pieczemy całość przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.

To danie jest pyszne :)

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.