• Mini kotleciki
    Mięsa

    Mini kotleciki

    Takie mini kotleciki mielone to może być dość ciekawa propozycja na obiad dla dzieciaków. Małe kotleciki z całą pewnością wpadną im w oko i będą z chęcią zjadane. Aby to danie było jeszcze bardziej zdrowe…

  • Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem
    Inne

    Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem

    Chyba każdy z nas zna smak kapusty zasmażanej. Pasuje do schabowego, kotletów mielonych, idealnie komponuje się z krupniokami i wieloma innymi daniami. Poniższy przepis jest alternatywą dla zasmażki jaką robi się z mąki i masła…

  • Domowy majonez na żółtkach
    Przystawki, przekąski, sosy

    Domowy majonez na żółtkach

    W sklepach mamy ogromny wybór majonezów, niektóre z nich mają nawet dopiski „smakuje jak domowy”. Jestem jednak przekonany, że taki majonez przygotowany w domu będzie znacznie smaczniejszy, zrobiony z wiadomych składników. Warto jednak pamiętać, że…

  • Mięso na grilla - jakie wybrać?
    Poradniki

    Mięso na grilla – jakie wybrać?

    Z niecierpliwością wypatrujemy weekendu, który umożliwia nam zorganizowanie spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu przy grillu. Jak wiadomo w doborowym towarzystwie wszystko smakuje wybornie, ale warto jednak przemyśleć to, co znajdzie się na grillowym ruszcie.…

  • Kwaśnica
    Zupy

    Kwaśnica

    Kwaśnica jest to zupa pochodząca z południa polski. Górska zupa robiona na wędzonych żeberkach. Kwaśnicy nie można porównywać do kapuśniaku, bo to są dwa zupełnie różne dania. Przepis na tą potrawę jest bardzo szybki i…

  • Domowy ketchup
    Przystawki, przekąski, sosy

    Domowy ketchup

    Domowy ketchup to jeden z niezbędnych dodatków do hot-dogów, parówek, zapiekanek, pizzy. W sklepach jest ogromny wybór tych produktów, jednak tylko domowa wersja będzie całkowicie zdrowa, pozbawiona sztucznych dodatków itd. Przygotowanie ketchupu jest niezwykle szybkie,…

  • Klasyczne risotto
    Dania z ryżem

    Klasyczne risotto

    Risotto to klasyczne danie kuchni włoskiej, warto zatem znać przepis na podstawową jego wersję, bowiem zawsze możemy urozmaicić ją dowolnymi dodatkami – kurczakiem, grzybami, groszkiem czy chociażby owocami morza. Klasyczne risotto jest proste i dość…

  • Ryż z cukinią
    Dania z ryżem

    Ryż z cukinią

    Ryż z cukinią to proste danie, które przygotujemy w kilka minut i z całą pewnością zachwyci nas swoim smakiem i prostotą w połączeniu składników. Kilka składników, odpowiednie przyprawy i aromatyczny, smaczny obiad gotowy. Przeczytaj również: Ryż…

  • Klasyczny krem z pomidorów
    Zupy

    Klasyczny krem z pomidorów

    Klasyczny krem z pomidorów to bardzo szybko, smaczna i aromatyczna propozycja na obiad. Najlepsza jest przygotowana w sezonie, kiedy są dostępne świeże, pachnące słońcem pomidory. Zupę pomożemy podać z gęstą kwaśną śmietaną, małymi grzankami, albo…

  • Olej kokosowy w kuchni. Jakie są jego zalety?
    Poradniki

    Olej kokosowy w kuchni. Jakie są jego zalety?

    Trudno wyobrazić sobie termiczną obróbkę jedzenia bez oleju. Mimo że tłuszcze nie zawsze cieszyły się dobrą opinią, dziś już wiadomo, że pełnią w diecie człowieka ważną rolę. Aby jednak przynosiły jak najwięcej korzyści dla zdrowia,…

  • Domowy sos barbecue
    Przystawki, przekąski, sosy

    Domowy sos barbecue

    Sos barbecue kojarzy się przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Jest to idealny dodatek zarówno do potraw z grilla, ale i nie tylko. Jego wyrazisty smak pokreśli smak każdej potrawy. Domowy sos barbecue idealnie będzie pasował…

  • Zapiekana cukinia z mięsem mielonym
    Mięsa,  Warzywa

    Zapiekana cukinia z mięsem mielonym

    Zapiekana cukinia z mięsem mielonym to jest danie, które warto przygotować w lecie, wtedy kiedy możemy dostać świeże pomidory i cukinię. Danie to jest niezwykle lekkie, więc idealne na ciepłe, słoneczne dni. Możecie je zjeść…

  • Domowa szynka parzona
    Kolacje,  Śniadania

    Domowa szynka parzona

    Domowa szynka parzona to pyszna, zdrowa wędlina na kanapki na śniadanie i kolację. Domowa wędlina charakteryzuje się tym, że zawsze wiemy z jakich składników jest zrobiona. Oczywiście podstawową czynnością w przygotowaniu takiej wędliny jest jej…

  • Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami
    Mięsa

    Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami

    Kurczak w limonkowej marynacie ze szparagami to idealna propozycja na obiad, kiedy jest ciepło. Świeże szparagi z sosem beszamelowym oraz kurczak o smaku cytrusów to idealne połączenie smaków. Do tego dania świetnie będą pasować młode…

  • Karkówka w jogurtowo - paprykowej marynacie
    Mięsa

    Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie

    Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie to idealnie zamarynowane mięso, które świetnie się nadaje się zarówno do grillowania, jak i pieczenia w piekarniku. Trzeba przygotować marynatę i obtoczyć w niej mięso przynajmniej 24 godziny przez…

  • Fasolka po bretońsku z mięsem
    Inne

    Fasolka po bretońsku z mięsem

    Fasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem. Wersja z mięsem, w tym wypadku konkretnie z wołowiną będzie równie dobra, smaczna i…

  • Makaron w stylu bolońskim po Polsku :)
    Makarony

    Makaron w stylu bolońskim po Polsku :)

    Makaron w stylu bolońskim to nasza wariacja na temat tego dania. Danie przygotowane jest na bazie mięsa z indyka, dzięki czemu jest znacznie zdrowsze i o wiele bardziej dietetyczne. Przepis jest błyskawiczny do przygotowania i…