Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska jest bardzo prostym i smacznym daniem do przygotowania. Pieczeń rzymska może być podawana na ciepło na obiad, albo po przestygnięciu jako wędlina na kanapkę. Bardzo często…
Kiełbasa swojska – jak ją przygotować?
Pytasz, po co samodzielnie przyrządzać kiełbasę, skoro bez większego wysiłku można kupić ją w każdym sklepie spożywczym? Odpowiadamy: dla lepszego smaku, wpływu, jaki będziesz miał na dobór składników,…
Gulasz z makaronem
Gulasz z makaronem to łatwe do przygotowania, komfortowe jedzenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. To niezwykle aromatyczne połączenie składników, zazwyczaj mięsa wieprzowego i makaronu. Mięso duszone w sosie z dodatkiem…
Flaki
Zapraszam Was po pyszny przepis na pyszne flaki. Flaki wołowe to tradycyjna, jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest ona przygotowywana bardzo często na wszelkiego rodzaju uroczystości, spotkania, wesela.…
Nuggets jak z KFC
Nuggets jak z KFC to prawdziwy fast foodowy klasyk. Możesz jeść je samodzielnie w domu, podać z frytkami i sosem, ale w każdym razie są niezwykle pyszne. Wiele…
Schab ze śliwką
Pokażę Wam przepis na najlepszy schab ze śliwką. Moje upieczone mięso jest idealnie przyprawione, kruche i soczyste. To tradycyjny przepis na schab nadziewany śliwką. Tak przygotowany schab bardzo…
Chili con carne
Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Pokażę Wam swój bardzo prosty i szybki przepis na to jedno garnkowe danie. Do przygotowania tego dania używam…
Korzyści płynące z używania różnych ziół i przypraw w kuchni
Przyprawy to świetny sposób na dodanie smaku potrawom. Mają też wiele właściwości zdrowotnych. Pieprz: Pieprz świetnie nadaje się jako przyprawa do każdego dania. Jest również dobry dla zdrowia,…
Sałatka z buraków i śledzi
Sałatka z buraków i śledzi to sałatka warstwowa, która spotykana jest również pod nazwą „szuba”. Jej przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, bowiem większość składników ścieramy na tarce.…
Puree z pietruszki
Polecam pyszne, smaczne, bardzo proste w przygotowaniu puree z pietruszki. Puree podamy z masłem i mlekiem. Jest to idealny dodatek do obiadu, który świetnie zastąpi tradycyjne ziemniaki, albo…
Piernik
Warto koniecznie sprawdzić jak smakuje jedno z moich ulubionych ciasto – ciasto piernik. Z mojego przepisu piernik wychodzi bardzo wilgotny, puszyste i przepełniony przyprawami korzennymi. Piernik możecie upiec…
Krokiety
Pachnące krokiety z kapustą i grzybami to nie tylko świetny pomysł na obiad, ale również dodatek do czerwonego barszczu podawanego na Wigilię, albo inne okazje. W tym wpisie…
Gołąbki
Polecam Wam mój sprawdzony, babciny przepis na gołąbki z mięsa mielonego wieprzowego. Tym razem przygotujemy gołąbki bez dodatku ryżu. Gołąbki klasycznie podamy z sosem pomidorowym, bez zasmażki oraz…
Domowa szynka parzona
Domowa szynka parzona to pyszna, zdrowa wędlina na kanapki na śniadanie i kolację. Domowa wędlina charakteryzuje się tym, że zawsze wiemy z jakich składników jest zrobiona. Szynka parzona…
Żeberka pieczone w piwie
Pokażę Wam jak zrobić rumiane, bardzo soczyste żeberka pieczone w piwie. Żeberka będziemy piekli w piekarniku z dodatkiem warzyw. Marynatę do tych żeberek zrobimy na bazie piwa, miodu…
Dynia w cieście naleśnikowym
Budzisz się rano i odczuwasz silną ochotę na naleśniki? Nic dziwnego, ponieważ dzięki swojej puszystej miękkości te okrągłe piękności są wyjątkowym jedzeniem śniadaniowym: są łatwe w wykonaniu, smaczne…
Gruszki w occie
Coraz większym zainteresowaniem cieszą się dżemy czy kompoty z owoców, ponieważ pozwalają na cieszenie się ulubionymi owocami i warzywami w środku zimy. Wiadomo, że oczekiwania bywają przeróżne, dlatego…
Zasmażana kapusta kiszona
Zasmażana kapusta kiszona świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs. Często podaje się ją do obiadów, ale również i kolacji. Nic więc dziwnego, że jest gościem na wielu…
Co warto dodać do porannej owsianki?
Owsianka przez wiele lat kojarzona była z nudnym i mało smacznym śniadaniem, które każdy pamiętał z dzieciństwa. Jednak odpowiednio przygotowana potrafi zadowolić nawet największych smakoszy. Za kulinarny renesans…
Gulasz z karkówki
Zapraszam po przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z karkówki. Danie jest bardzo aromatyczne i idealnie komponuje się z ziemniakami, makaronem, albo kaszą. Ten przepis to…
Gołąbki z młodej kapusty
Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubi polskich, tradycyjnych gołąbków? W sezonie zawsze szykuję gołąbki z młodej kapusty. Przepis na gołąbki jest prosty i bardzo szybki, młoda kapusta…