
Hummus z buraka
Hummus z buraka to połączenie klasycznej wersji hummusu z burakiem. Piękny kolor pasty, głębia smaku urzeknie każdego.
Pyszna, zdrowa i bezglutenowa alternatywa dla masła.
Poniżej przedstawiam listę składników, które musisz kupić oraz przepis.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 średni burak
- 2-3 łyżki pasty Tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek, sok z cytryny
- Czarnuszka, kolendra
Hummus z buraka – przepis
- Ciecierzycę włóż do miski, zalej wodą i dodaj 1 łyżeczkę sodę oczyszczonej. Zostaw na noc w lodówce.
- Następnego dnia odcedź cieciorkę, opłucz zimną wodą. Dodaj sodę oczyszczoną i gotuj przez około 30-40 minut na wolnym ogniu. By sprawdzić czy ciecierzyca jest odpowiednio ugotowana. Wyciągnij jedno ziarenko i zobacz czy rozchodzi się w palcach.
- Umyj buraka, owiń w folię i piecz w piekarniku 40-60 minut rozgrzanym do 180 stopni.
- Gdy burak będzie się studził, obierz czosnek, posiekaj kolendrę.
- Ugotowana ciecierzycę opłucz w zimnej wodzie, dodaj czosnek i zblenduj wszystko. Następnie dodaj buraka, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwą. Całość posyp czarnuszką i kolendrą.
Smacznego!
0 komentarzy