Pesto z rukoli
Przystawki, przekąski, sosy

Pesto z rukoli

Czasem w kuchni warto odejść od klasyki i zrobić coś innego. Tym razem zastąpimy klasyczne pesto, takim przygotowanym z rukoli. Zrobimy pyszne pesto z rukoli. Przygotowuje się je prawie identycznie, ale aby nie było identycznie zmieniłem trochę składniki.

Pesto świetnie pasuje do pieczywa, do makaronów, do klusek, pizzy, zapiekanek. Sprawdźcie z czym Wam będzie najlepiej smakowało.

Składniki

  • 1 opakowanie rukoli
  • 3 łyżki pestek ze słonecznika
  • 2 łyżki pestek dynii
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 20g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku

Pesto z rukoli [PRZEPIS]

Rukolę, jeśli była nie myta to myjemy, osuszamy i wkładamy do blendera. Czosnek obieramy z łupinek i dodajemy do rukoli. Parmezan ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych składników wraz z oliwą, pestkami słoneczniki i dyni, szczyptą soli i pieprzu.

Całość blendujemy do połączenia się wszystkich składników.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze