Czasem w kuchni warto odejść od klasyki i zrobić coś innego. Tym razem zastąpimy klasyczne pesto, takim przygotowanym z rukoli. Zrobimy pyszne pesto z rukoli. Przygotowuje się je prawie identycznie, ale aby nie było identycznie zmieniłem trochę składniki.
Pesto świetnie pasuje do pieczywa, do makaronów, do klusek, pizzy, zapiekanek. Sprawdźcie z czym Wam będzie najlepiej smakowało.
Składniki
- 1 opakowanie rukoli
- 3 łyżki pestek ze słonecznika
- 2 łyżki pestek dynii
- 5 łyżek oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 20g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
Pesto z rukoli [PRZEPIS]
Rukolę, jeśli była nie myta to myjemy, osuszamy i wkładamy do blendera. Czosnek obieramy z łupinek i dodajemy do rukoli. Parmezan ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych składników wraz z oliwą, pestkami słoneczniki i dyni, szczyptą soli i pieprzu.
Obejrzyj nasze filmy:
Całość blendujemy do połączenia się wszystkich składników.
Smacznego!