Pesto w 2 minuty to prosty i szybki przepis na przygotowanie tego wyśmienitego dodatku do makaronu, pieczywa, grzanek. Przygotowując pesto, aromat bazylii i czosnku będzie się roznosił po całym mieszaniu, tym samy przeniesiemy się odrobinę do ciepłych krajów.
Przepis to klasyczna wersja pesto bazyliowego, ale jeśli przeczytacie wpis do końca to podam Wam zamienniki, jakie możecie zastosować robiąc ten dodatek.
Dlaczego warto przygotować pesto
- jest aromatyczne
- proste składniki
- przygotujecie je w 2 minuty
- idealne do pieczywa, makaronów
Składniki
- 50g orzeszków piniowych
- garść liści bazylii
- 30g parmezanu
- 50 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Pesto w 2 minuty – jak przygotować
Bazylię odrywamy od gałązek, tak aby pozostały tylko same listki. Jeśli chcecie wzbogacić smak pesto to możecie dodać kilka listków mięty albo pietruszki. Świetnie pasować będzie również rukola, albo kolendra. Listki dodajemy do blendera. Dodajemy obrany czosnek i oliwę. Następnie dodajemy orzeszki. Orzeszki piniowe możemy zamienić na inne orzeszki. Możecie wykorzystać orzeszki ziemne, orzechy włoskie.
Obejrzyj nasze filmy:
Pesto doprawiamy do smaku solą i pieprzem i blendujemy. Wszystkie składniki powinny nam się połączyć.
Tak przygotowane pesto możecie przełożyć do słoiczków i schować w lodówce.
Jak przechowywać pesto?
Pesto możecie przełożyć do słoiczków i wstawić do lodówki, może tam stać nawet i dwa tygodnie. Jednak ostatnio oglądając program Jamiego Olivera poznałem jeszcze jeden sposób na zagospodarowanie nie zużytego pesto. Przekładamy je na pergamin/ papier do pieczenia, zwijamy jak cukierka i wkładamy do zamrażalki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i kroimy na kawałki i wkładamy w torebkach do zamrażalnika. Tak przygotowane pesto możecie zawsze wyjąć i wykorzystać kiedy będzie taka potrzeba.
Smacznego!