Jajko po wiedeńsku to jeden ze sposób w jaki możemy przygotować jajko na miękko. Jajko gotujemy bez skorupki w samej wodzie.
Poniżej znajdziecie sposób krok po kroku jak przygotować jajko po wiedeńsku. Idealnie do tego jajka będą pasowały zdrowe dodatki, świeży pomidor, ogórek zielony i pieczywo z awokado. Po przekrojeniu jajko rozpłynie się na pieczywo, tworząc idealną śniadaniową propozycję! Pyszne!
Jak przygotować jajko po wiedeńsku – krok po kroku
- Wodę gotujemy, solimy, zmniejszamy płomień.
- Jajko wbijamy do miseczki.
- W rondelku z gotująca się wodą przy pomocy łyżki robimy „wir”. Mieszamy po prostu wodę dokoła.
- W środek wlewamy jajko. Gotujemy 3 minuty.
- Jajko wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Powinno być w środku jeszcze półpłynne.
Takie jajko warto podać ze świeżym pieczywem i np. warzywami – ogórkiem, pomidorem.
Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego!