Chcesz dodać smaku swojej kanapce? Jeśli tak, pasta łososiowa z koperkiem i żółtym serem to pyszny i wygodny sposób na zrobienie tego. Ta wszechstronna pasta, łączy smaki kopru i sera z niesamowitym smakiem łososia.

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz szybką przekąskę, czy posiłek dla rodziny, ta pasta z łososia może być używana jako pasta do kanapek, krakersów, tostów, a nawet jako dip do warzyw. Bądź kreatywny i ciesz się wszystkim, co wymyśli Twoja kulinarna wyobraźnia!

Domowa pasta łososiowa z koperkiem i serem żółtym to doskonały dodatek na kanapkę, który możemy zastąpić raz na jakiś czas wędlinę. Na blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne pasty kanapkowe, chociażby klasyczna pasta jajeczna, czy coś zupełnie nowego smalec z fasoli.

Lista na zakup oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…

Pasta łososiowa z koperkiem i żółtym serem składniki

  • 400g łososia wędzonego
  • 200g sera żółtego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz ziołowy

Pasta łososiowa z koperkiem i żółtym serem przepis

Wędzonego łososia dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miseczki. Kawałki łososia nie muszą być identyczne. Jednak ważne, aby go dość drobno podzielić.

Koperek dokładnie myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Najlepiej jest to zrobić chwilę wcześniej aby cała woda obciekła na ręcznik papierowy. Następnie koperek drobno siekamy i dodajemy do miseczki z łososiem. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach i również dodajemy do miseczki z łososiem. Możecie się również pokusić i zetrzeć ser na mniejszych oczkach, wtedy pasta będzie miała odrobinę „gęstszy” wygląd i smak.

Całość łączymy z 2 łyżkami majonezu i doprawiamy odrobiną pieprzu ziołowego (ale nie wiele, aby nie zmienić smaku pasty). Proponuję dać na początek jedną łyżkę majonezu i ewentualnie po chwili dodać drugą. Jak będzie zbyt dużo majonezu to nie będzie wyczuwalny ani smak kopru, ani smak łososia.

Pasta łososiowa z koperkiem i żółtym serem
Pasta łososiowa z koperkiem i żółtym serem

Smacznego!