Paella to hiszpańska potrawa oparta na ryżu. Występuje w różnych odmianach i jest podawana z różnymi dodatkami. Ja postanowiłem ją przygotować z owocami morza.

Paella nie jest trudna w przygotowaniu, jednak może zająć odrobinę czasu, bowiem podczas gotowania musimy cały czas mieszać potrawę.

Paella z owocami morza – składniki

  • 2 torebki ryżu (powinien być specjalny, ale takiego nie miałem)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • owoce morza
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • papryka czerwona
  • kieliszek białego wytrawnego wina

Paella z owocami morza – przepis

1. Zaczynamy od pokrojenia w drobną kosteczkę cebuli i papryki.

2. Drobno siekamy czosnek.

3. Czosnek z cebulą podsmażamy na oliwie. Musimy użyć do tego głębokiej patelni.

4. Następnie dodajemy paprykę i smażymy przez kolejne 5 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy i wino.

5. Smażymy całość do odparowania alkoholu, a następnie dodajemy ryż i smażymy przez ok. 2 minuty, aby nabrał aromatu wszystkich składników.

6. Dodajemy połowę bulionu i cały czas mieszamy ryż aby się nie przypalił. Jak bulion pochłonie bulion dolewamy go po troszku do momentu kiedy ryż będzie już miękki.

7. Dodajemy owoce morza i całość gotujemy przez kolejne 6-8 minut.

8. Na sam koniec dodajemy połowę posiekanego szczypiorku, a drugą połowę zostawiamy sobie do dekoracji.

Smacznego!!!