Zapiekanka makaronowa z 4 składników to przepis na szybki i bardzo tani obiad. Do przygotowania tego obiadu potrzebujemy dosłownie 4 składników i kilku przypraw, które najbardziej lubicie. To danie przygotujecie w niespełna 30 minut i z całą pewnością zachwyci wszystkich Waszych domowników.

Zapiekanka z makaronem to jedno z najszybszych i najprostszych dań z makaronu, jakie można przygotować. Ten pyszny przepis, idealny na pracowite wieczory powszednie, wymaga tylko 4 składników: makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i sera. Przygotowanie fantastycznego posiłku w mgnieniu oka nigdy nie było łatwiejsze.

Wystarczy kilka prostych kroków i trochę czasu na pieczenie, aby w mgnieniu oka przygotować klasyczną zapiekankę z makaronem, gotową do nakarmienia całej rodziny. Do przygotowania zapiekanki wykorzystam makaron kokardki, bo będzie bardzo fajnie wyglądał w tej zapiekance, ale spokojnie możecie wykorzystać każdy inny, jaki macie w domu. To może być penne, makaron świderki.

Na moim blogu znajdziecie również pyszne zapiekanki ziemniaczane. Każda zapiekanka to szybki i prosty pomysł na obiad. Koniecznie sprawdźcie przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i suszonymi pomidorami, albo klasyczną zapiekanka ziemniaczana z pomidorami.

Dlaczego warto przygotować zapiekankę makaronową?

  • proste składniki
  • przygotowanie w 30 minut
  • potrzebne są 4 składniki
  • pożywny obiad

Zapiekanka makaronowa z 4 składników składniki

  • 300g makaronu, najlepiej kokardki
  • 300g mięsa mielonego
  • 250g passaty pomidorowej
  • 100g sera żółtego
  • przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Możecie przygotowując to danie wykorzystać makaron jaki lubicie. Ja wykorzystam kokardki, bo danie będzie bardzo ciekawie wyglądało. Wybierzcie mięso mielone, takie jakie lubicie. Może to być mięso drobiowe, aczkolwiek bardziej polecam Wam wieprzowo- wołowe. Obawiam się, że przy tak chudym mięsie, jakim jest drób, danie może nie mieć takiego wyrazistego smaku.

Zapiekanka makaronowa z 4 składników przepis

Zaczynamy od ugotowania makaronu. Makaron powinien być al dente. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Aby był al dente, gotujcie go 1-2 minuty krócej aniżeli przepis na opakowaniu.

Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy mięso mielone. Podczas smażenia doprawiamy je do smaku suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość smażymy jeszcze przez 3-4 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Na patelnię przekładamy makaron, całość mieszamy, smażąc jeszcze przez około 1 minutę. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na około 10 minut.

Tak naprawdę w tym czasie powinien roztopić się nam żółty ser.

Zapiekanka makaronowa z 4 składników
Zapiekanka makaronowa z 4 składników

Smacznego!