Tosty z awokado i jajko po wiedeńsku
Śniadania

Tosty z awokado i jajko po wiedeńsku

Tosty z awokado i jajko po wiedeńsku to jedno z moich ulubionych śniadań. Przygotujemy je w kilka chwil, jest smaczne, zdrowe i bardzo pożywne. Poza tym awokado ma właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol, redukuje ciśnienie krwi i daje na długo poczucie sytości.

Kluczem tego dania jest oczywiście jajko po wiedeńsku, pokażę Wam i podpowiem jak je odpowiednio przygotować.

Prosty i szybki przepis na Pastę jajeczną z żółtym serem

Tosty z awokado i jajko po wiedeńsku składniki

  • 2 jajka
  • 1 kromka pieczywa tostowego
  • 1/2 awokado
  • sól
  • pieprz
  • szczypta papryki

Możecie pieczywo tostowe zastąpić dowolnym innym pieczywem, na jakie macie ochotę – to może być chleb razowy, bułka wrocławska.

Tosty z awokado PRZEPIS

W niewielkim rondelku gotujemy wodę. Dodajemy szczyptę soli. Jak woda się zagotujemy zmniejszamy ogień i przy pomocy łyżki robimy wir. Następnie wbijamy jajko, ale robimy to bardzo delikatnie. Jajka gotujemy jakieś 2,5-3 minuty, aby pozostały w środku płynne.

Zobacz jak zrobić: Jajko na twardo z grzankami i pomidorami

W tym czasie w tosterze podpiekamy kromkę pieczywa tostowego.

Awokado kroimy na połowę, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Układamy awokado na pieczywie, a na nim wyjęte przy pomocy łyżki cedzakowej jajko. Jajko posypujemy odrobiną świeżo zmielonego, czarnego pieprzu i dosłownie szczyptą mielonej papryki.

Tosty z awokado i jajko po wiedeńsku [PRZEPIS]
Tosty z awokado i jajko po wiedeńsku [PRZEPIS]

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze