Jajko na twardo z grzankami i pomidorami to doskonale dobrana kompozycja składników, z którym powstanie pyszne i niezwykle pożywne śniadanie.
Przy przygotowaniu jajka na twardo warto pamiętać o tym, że żółtko powinno być jeszcze płynne, a białko ścięte. Jajko na twardo podamy z pomidorami. Jeśli macie miks sałat, możecie na szybko zrobić pyszną i lekką sałatkę a’ la grecką.
Zobacz także: Sałatka grecka z kaparami
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- bułka paryska
- jajka
- łyżka masła
- pomidor
- natka pietruszki do dekoracji
- pieprz
- sól
Przeczytaj także: Witamina C – właściwości i zastosowanie
Jajko na twardo z grzankami i pomidorami – przepis
- Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem wbijamy jajka. Smażymy jest ok. 5-6 minut, tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało jeszcze płynne. Podczas smażenia jajka doprawiamy solą i pieprzem.
- W tosterze albo w piekarniku podpiekamy kromki bułki paryskiej.
- Pomidora kroimy w ćwiartki, solimy i pieprzymy.
- Na talerzu układamy kromki chrupiącego pieczywa, jajko na twardo, pomidory.
Sprawdź przepis na: Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem
Smacznego!
To chyba raczej nie jest jajko na twardo…