Jajko na twardo z grzankami i pomidorami
Śniadania

Jajko na twardo z grzankami i pomidorami

Jajko na twardo z grzankami i pomidorami to doskonale dobrana kompozycja składników, z którym powstanie pyszne i niezwykle pożywne śniadanie.

Przy przygotowaniu jajka na twardo warto pamiętać o tym, że żółtko powinno być jeszcze płynne, a białko ścięte. Jajko na twardo podamy z pomidorami. Jeśli macie miks sałat, możecie na szybko zrobić pyszną i lekką sałatkę a’ la grecką.

Zobacz także: Sałatka grecka z kaparami

Składniki

  • bułka paryska
  • jajka
  • łyżka masła
  • pomidor
  • natka pietruszki do dekoracji
  • pieprz
  • sól

Przeczytaj także: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Jajko na twardo z grzankami i pomidorami – przepis

  1. Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem wbijamy jajka. Smażymy jest ok. 5-6 minut, tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało jeszcze płynne. Podczas smażenia jajka doprawiamy solą i pieprzem.
  2. W tosterze albo w piekarniku podpiekamy kromki bułki paryskiej.
  3. Pomidora kroimy w ćwiartki, solimy i pieprzymy.
  4. Na talerzu układamy kromki chrupiącego pieczywa, jajko na twardo, pomidory.

Sprawdź przepis na: Tosty z awokado, jajecznicą i boczkiem

Jajko na twardo z grzankami i pomidorami
Jajko na twardo z grzankami i pomidorami

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.