Domowy dżem wiśniowy to idealny dodatek do kanapek na zimę, albo jako jeden ze składników różnego rodzaju deserów – ciast, naleśników, gofrów.

Jednak z doświadczenia wiem, że do zimy to ciężko będzie mu przeleżeć, bo jest pyszny. Zakładam, że z półek zniknie znacznie wcześniej.

Przeczytaj przepis na: Dżem z brzoskwiń

Możemy go przygotować na dwa sposoby – z cukrem żelującym, albo w tradycyjny sposób. Osobiście wolę opcję pierwszą, bowiem w tej chwili tego typu dodatki pozbawione są ulepszaczy, konserwantów itd. A znacznie lepiej zakonserwują nam przetwory, dzięki czemu nie musimy ich pasteryzować. Ale pamiętajcie czytajcie skład.

Jednak chyba najbardziej czasochłonne to jest drylowanie wiśni.

Składniki

  • 2 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 2 cukry żelujące 2 w 1

Zobacz również: Domowy dżem truskawkowy

Domowy dżem wiśniowy – przepis

  1. Wydrylowane wiśnie wkładamy do rondelka, posypujemy cukrem żelującym i na wolnym ogniu gotujemy do zagotowania, a później jeszcze przez 5 minut.
  2. Dodajemy cukier i całość gotujemy kolejne 5 minut. Jeśli powstanie szum, to go zbieramy.
  3. Ugotowany dżem przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Domowy dżem wiśniowy
Domowy dżem wiśniowy

Smacznego!