Domowy dżem wiśniowy to idealny dodatek do kanapek na zimę, albo jako jeden ze składników różnego rodzaju deserów – ciast, naleśników, gofrów.
Jednak z doświadczenia wiem, że do zimy to ciężko będzie mu przeleżeć, bo jest pyszny. Zakładam, że z półek zniknie znacznie wcześniej.
Przeczytaj przepis na: Dżem z brzoskwiń
Obejrzyj nasze filmy:
Możemy go przygotować na dwa sposoby – z cukrem żelującym, albo w tradycyjny sposób. Osobiście wolę opcję pierwszą, bowiem w tej chwili tego typu dodatki pozbawione są ulepszaczy, konserwantów itd. A znacznie lepiej zakonserwują nam przetwory, dzięki czemu nie musimy ich pasteryzować. Ale pamiętajcie czytajcie skład.
Jednak chyba najbardziej czasochłonne to jest drylowanie wiśni.
Składniki
- 2 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 2 cukry żelujące 2 w 1
Zobacz również: Domowy dżem truskawkowy
Domowy dżem wiśniowy – przepis
- Wydrylowane wiśnie wkładamy do rondelka, posypujemy cukrem żelującym i na wolnym ogniu gotujemy do zagotowania, a później jeszcze przez 5 minut.
- Dodajemy cukier i całość gotujemy kolejne 5 minut. Jeśli powstanie szum, to go zbieramy.
- Ugotowany dżem przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Smacznego!