Konfitura różana to wykwintna konfitura owocowa, którą cieszą się uznaniem od pokoleń. Dżem z płatków dzikiej róży ma delikatny smak połączony z nutą słodyczy i zachwycającą konsystencję.
Z biegiem lat marmolada różana stała się popularnym produktem zarówno wśród koneserów jedzenia, jak i domowych kucharzy. Idealnie nadaje się do smarowania tostów, dodawania do deserów, jednak chyba jednym z najpopularniejszych jej zastosowań jest dodatek do pączków. To właśnie pączki z nadzieniem różanym cieszą się niezwykłą popularnością.
Ta różana marmolada nie tylko świetnie smakuje, ale ma też piękny kolor i odcień, dzięki czemu nasze potrawy wyglądają wyjątkowo. Niezależnie od tego, czy jest używany jako składnik do pieczenia, czy jako dodatek do tostów i rogalików, ten dżem z dzikiej róży z pewnością posmakuje każdemu.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na pyszne przetwory na słodko. Chyba taką klasyką jest dżem brzoskwiniowy, to mój ulubiony dodatek do tostów, a dżem wiśniowy bardzo często stanowi dodatek do domowych naleśników.
Konfitura różana składniki
- 500 g płatków dzikiej róży
- 600 g cukru
- 2 cytryny
- 500 ml wody
Ja starałem się wyważyć w tej marmoladzie słodycz, cierpkość i kwaskowatość. Ale jeśli lubcie znacznie słodsze przetwory, to możecie dodać odrobinę więcej cukru.

Konfitura różana przepis
Na początek bardzo czasochłonne zajęcie, musimy z każdego płatka róży odciąć biały koniec. Dodajemy od gorzkości w smaku, więc lepiej aby go nie było. Następnie płatki róży wkładamy do miski z wodą i delikatnie ręką mieszamy, aby je umyć. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy i delikatnie osuszamy na ręczniku papierowym.
Dodajemy do makutry, zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i bardzo dokładnie rozcieramy, aby nie było tam nie roztartego cukru. Musimy rozcierać około 10 minut.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy, jak będzie się gotowała dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy i czekamy aż cukier się rozpuści. Następnie wkładamy tam płatki róży zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez około 60 minut na wolnym ogniu.
W trakcie gotowania możecie dodać do środka odrobinę startej skórki z cytryny.
Kiedy konfitura się będzie gotowała, możemy przygotować słoiki. Trzeba je najpierw wyparzyć. Najlepiej będzie wstawić je na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Uważajcie, kiedy będziecie je wyjmować, bo będą gorące.
Po 60 minutach gotowania marmolady, możemy zrobić test, czy jest już gotowa. W tym celu na spodeczek wyjmujemy 1 łyżką gotującej się konfitury. Jeśli po chwili zacznie tężeć na wierzchu, to znaczy że jest gotowa.
Gorącą konfiturę z dzikiej róży przelewamy do słoików, zakręcamy bardzo szczelnie i odwracamy. Jeśli nałożyliście gotującą się masę do słoików to to powinno wystarczyć. Nie trzeba dodatkowo pasteryzować.


Smacznego!