Nie często mam okazję robić domowe przetwory. Zazwyczaj wychodzę z założenia, że taniej będzie kupić w sklepie jednak… no właśnie większość przetworów sklepowych jest „polepszana” konserwantami albo wzmacniaczami smaku.
Nasz domowy dżem truskawkowy będzie zrobiony tylko z naturalnych składników. Niestety nie dysponuję aż tak dużą ilością czasu, aby kilka godzin dusić owoce, więc do jego przygotowania wykorzystam dżemfix :) Jednak zanim go kupiłem sprawdziłem skład, czy przypadkiem nie ma tam jakiś zbędnych składników :) Zwiera przede wszystkim pektynę :)
Obejrzyj nasze filmy:
Jak przygotować domowy dżem truskawkowy
Ja przygotowuję dżem z ok. 2 kg truskawek (wyjdzie ok. 5-6 słoiczków).
Na początku dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek truskawki. Kroimy je na mniejsze kawałki. Umyte i pokrojone truskawki zasypujemy dżemfixem (2 opakowania) i odstawiamy na ok. 3 godziny.
Następnie zagotowujemy truskawki i dodajemy ok. 700g cukru. Całość gotujemy przez ok. 8 minut i po zdejmujemy z palnika. Cały czas mieszamy, aby opadła wytworzona podczas gotowania piana.
Dżem truskawkowy przekładamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy na ok. 5 minut do góry dnem. Nie musimy pasteryzować słoiczków.
I to chyba tyle … szybko i co najważniejsze łatwo.
P.S. Przyznam Wam się, że jednego słoiczka już nie mam :) Dżem był tak pyszny :)