Zupa krem to danie bardzo popularne w wielu dobrych restauracjach. Zawsze możemy tam spotkać wiele tego typu potraw np. zupa krem z kalafiora, zupa krem z brokuła, krem z dyni czy chyba najprostsza ze wszystkich zup- krem z groszku. Zupy te mają to do siebie, że są bardzo aromatyczne jednak nie znajdziemy w nich składników z których są zrobione. Wszystko jest zblendowane na gładką konsystencję.
Postanowiłem przygotować taką aromatyczną zupę w domu. Tym razem padło na krem z groszku. Jeśli dobrze ją przyprawicie to gwarantuję Wam, że danie to będzie wyśmienite i bardzo aromatyczne. Z całą pewnością jeśli do tej pory nie lubiliście kremów, to znacznie chętniej będziecie gotować i kosztować tego typu zupy.
Cała filozofia w przygotowaniu kremu z groszku to ugotowanie w miarę dobrego i aromatycznego bulionu, bo właśnie na nim będzie opierał się cały smak zupy.
Obejrzyj nasze filmy:
Zupa krem z groszku – składniki
- 2 puszki groszku w puszce
- pęczek włoszczyzny – ja wykorzystałem młodą włoszczyznę
- liść laurowy
- 4 ziela angielskie
- 4-5 ziemniaków
- sól
- pieprz
- groszek ptysiowy
Sprawdź inne przepisy na AROMATYCZNE ZUPY
Zupa krem z groszku – przepis
Zaczynamy od ugotowanie bulionu. Do garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość gotujemy do miękkości. Nie bójcie się tego, jeśli warzywa się Wam rozgotują. W międzyczasie doprawiamy bulion solą i pieprzem.
Z bulionu wyjmujemy te warzywa, których nie lubicie. Resztę zostawiamy, bo i tak będziemy całość blendować. Do bulionu dodajemy groszek z puszki (razem z zalewą) i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Następnie całość blendujemy na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krem z groszku możemy podać razem z odrobiną śmietany i groszkami ptysiowymi.
Smacznego!