Ostatnio była tarta z truskawkami, dziś postanowiliśmy przygotować podobną wersję ciasta, jednak ze względu na to, że truskawki się już skończyły to tarta będzie z malinami.

Oczywiście truskawki jeszcze można kupić, jednak ich wygląd i smak nie są już takie same jak w szczycie sezonu, tak więc lepiej zastąpić je owocami, które aktualnie są świeże i smaczne – np. maliny, borówki.

Tarta z mascarpone i malinami nie wymaga pieczenia i jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę :) Jedynie musicie pamiętać, aby spód ciasta przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki.

Obejrzyj nasze filmy:

Tarta z mascarpone i malinami – składnik

  • 330 g herbatników maślanych
  • 130g śmietany
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka śmietanfixu
  • maliny
  • 170g masła

Tarta z mascarpone i malinami – składnik

Herbatniki kruszymy. Możemy wykorzystać blender, pokroić, połamać.

Masło roztapiamy w rondelku. Mieszamy je z drobno pokruszonymi herbatnikami i tak przygotowaną masą wyklejamy nasmarowaną masłem formę  do tarty. Chowamy na noc do lodówki.


Sprawdź przepis na tartę z truskawkami


Następnego dnia śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy śmietanfix, cukier puder i całość mieszamy do uzyskania puszystej konsystencji. Mieszamy z mascarpone.

Masę z mascarpone wykładamy na tartę i na wierzchu układamy maliny. Tartę wkładamy jeszcze na około 2 godziny do lodówki.

Tarta z malinami Tarta z malinami

Smacznego!