Ostatnio była tarta z truskawkami, dziś postanowiliśmy przygotować podobną wersję ciasta, jednak ze względu na to, że truskawki się już skończyły to tarta będzie z malinami.
Oczywiście truskawki jeszcze można kupić, jednak ich wygląd i smak nie są już takie same jak w szczycie sezonu, tak więc lepiej zastąpić je owocami, które aktualnie są świeże i smaczne – np. maliny, borówki.
Tarta z mascarpone i malinami nie wymaga pieczenia i jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę :) Jedynie musicie pamiętać, aby spód ciasta przygotować dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki.
Obejrzyj nasze filmy:
Tarta z mascarpone i malinami – składnik
- 330 g herbatników maślanych
- 130g śmietany
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka śmietanfixu
- maliny
- 170g masła
Tarta z mascarpone i malinami – składnik
Herbatniki kruszymy. Możemy wykorzystać blender, pokroić, połamać.
Masło roztapiamy w rondelku. Mieszamy je z drobno pokruszonymi herbatnikami i tak przygotowaną masą wyklejamy nasmarowaną masłem formę do tarty. Chowamy na noc do lodówki.
Sprawdź przepis na tartę z truskawkami
Następnego dnia śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy śmietanfix, cukier puder i całość mieszamy do uzyskania puszystej konsystencji. Mieszamy z mascarpone.
Masę z mascarpone wykładamy na tartę i na wierzchu układamy maliny. Tartę wkładamy jeszcze na około 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Wygląda pysznie! Chętnie zjadłabym kawałeczek :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>
Piękna tarta!
Idealny, letni deser…