Ciasto góra lodowa to efektowne i bardzo smaczne ciasto, które idealnie nadaje się do wywołania efektu wow na każdej imprezie. Ciasto złożone z kilku warstw zachwyci Twoich gości nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne do przygotowania.

To jest kolejny przepis na ciasto bez pieczenia, które możemy przygotować w prosty i w miarę szybki sposób. To ciasto nadaje się nie tylko na świąteczny stół, ale sprawdzi się także na każdą inną okazję. To ciasto nie tylko super smakuje, ale też świetnie wygląda.

Jego wyjątkowy smak, piękna prezentacja i przyjemne doznania sprawiają, że jest to jeden z ciekawszych deserów jakie możecie przygotować bez użycia piekarnika.

Obejrzyj nasze filmy:

Zanim zabierzecie się do przygotowania ciasta góra lodowa to przeczytajcie przepis do końca, bo znajdziecie w nim kilka ciekawych porad i wskazówek. Jeśli tak jak ja, szukacie szybkich pomysłów na ciasta to z pewnością zainteresuje Was ciasto przysmak mnicha, albo bardzo kolorowo wyglądające i super smakujące ciasto galaretkowiec.

Ciasto góra lodowa – krem

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 żółtka (jajka L)
  • 1/2 szklanki cukru (110 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej – 10 g

Ciasto góra lodowa – polewa

  • 1 kostka masła (200 g)
  • pół szklanki wody – 125 ml
  • 1/3 szklanki cukru (75g)
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (210 g)
  • 1 łyżka kakao (6 g)

Dodatkowo

  • 30 sztuk herbatników
  • 20 sztuk biszkoptów

Robię ciasto w blaszce 24 x 27 cm. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Możecie do przygotowania ciasta wykorzystać dowolne herbatniki. Ciekawy efekt uzyskacie robiąc je na kakaowych herbatnikach, ja przygotowałem je na klasycznych białych petit beurre’ach.

Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki.

Ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa – przepis

Zaczynamy od przygotowania budyniu, bo musi on być całkowicie ostudzony, zanim zaczniemy przygotowywać kolejne etapy ciasta. Do rondelka wlewamy mleko(600 ml) i zagotowujemy. Jeśli Wasz budyń jest bez dodatku cukru, to do mleka dodajemy cukier. Jeśli natomiast kupiliście budyń z dodatkiem cukru, to ten składnik jest niepotrzebny.

Do pozostałego mleka dodajemy budynie i łyżkę mąki, dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i zmniejszamy ogień, energicznie mieszamy i gotujemy do momentu aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.

Masło wkładamy do miski i na największych obrotach miksera ubijamy na aż będzie puszyste. Cały czas miksując do puszystego masła dodaję partiami budyń. Miksujemy do wykorzystania całej masy budyniowej i połączenia się składników.

IMG 8285

Blaszkę, u mnie jest o rozmiarach 24×27 cm, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dnie kładziemy herbatniki. Możecie zamiast klasycznych herbatników użyć herbatników na przykład kakaowych.

IMG 8284

Na wyłożone na dnie herbatniki wykładamy 2/3 masy budyniowej. Następnie delikatnie krem rozprowadzamy po wszystkich herbatnikach, uważając aby za bardzo się nie poprzesuwały. Część masy budyniowej zostawiamy na górę ciasta.

IMG 8286

Na tak wyłożoną masę budyniową wykładamy kolejną porcję herbatników i na te herbatniki wykładamy pozostałą masę budyniową. Rozsmarowujemy po wszystkich herbatnikach.

Ciasto góra lodowa

Biszkopty kroimy na pół i wbijamy w masę budyniową, ustawiając je w rzędzie jeden obok drugiego. Jak wetkniemy wszystkie biszkopty, ciasto chowamy do lodówki i przygotowujemy polewę.

Ciasto góra lodowa

Do rondelka wlewamy ok. 125 ml wody, wkładamy kostkę masła i dodajemy cukier. Podgrzewamy i czekamy aż masło w całości się roztopi, a cukier rozpuści. Jak płyn się zagotuje zdejmujemy z ognia i wsypujemy mleko w proszku i bardzo energicznie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej. W masie nie powinno być grudek.

1/3 masy z mleka w proszku przelewamy do drugiej miseczki i dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.

IMG 8289

Ciasto wyciągamy z lodówki i polewamy raz jedną polewą, a raz drugą. Tak aby zakryć całe ciasto i wystające biszkopty.

Ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa

Ciasto wstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. Zazwyczaj potrzeba 3-4 godzin. Po tym czasie ciasto można już kroić i podawać gościom.

Ciasto góra lodowa
Ciasto góra lodowa

Smacznego!