Chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego nie jest tak trudny do przygotowania, jak się może wydawać. Dzięki odpowiednim składnikom możesz upiec pyszny, świeży i zdrowy chleb bezglutenowy w zaledwie kilku prostych krokach. Bez względu na to, czy szukasz przepisów bez pszenicy, bez glutenu, ten przewodnik pomoże Ci upiec smaczny bochenek chleba, który pokochają wszyscy.
Przygotowanie własnego chleba bezglutenowego to jeden z najlepszych sposobów, aby cieszyć się pysznymi smakami, a jednocześnie uzyskać pełne wartości odżywcze. Jeśli nie chcesz rezygnować ze wspaniałego, smacznego bochenka chleba i chcesz spróbować czegoś zdrowszego, to chleb bezglutenowy jest dla Ciebie idealny!
Rezygnacja z glutenu nie oznacza już, że musisz rezygnować z ulubionego pieczywa! Wraz z rosnącą świadomością na temat zdrowia, chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego to świetny sposób na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych i jednocześnie cieszenie się pysznymi posiłkami.
Obejrzyj nasze filmy:
Dzięki kilku wskazówkom i sztuczkom pieczenie własnego chleba bezglutenowego w domu może być łatwe, a nawet przyjemne. Na blogu znajdziesz także inne przepisy na dania bez glutenu. Wcale nie musisz rezygnować ze słodkości, a wręcz przeciwnie. Zobacz jak przygotować bezglutenowe pączki z różą, czy lubiany przez spore grono ludzi faworki bezglutenowe potocznie zwane chrustem.
Chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego składniki
- 800 g mixu bezglutenowego Incola
- 600 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 35 g drożdży świeżych
Do przepisu wybrałem bezglutenowy mix uniwersalny Incola, który zawiera skrobie kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną oraz mąki jaglaną i kukurydzianą, oraz sól. Mimo tego, że w mieszance jest już zawarta sól to odrobinę dodamy również do chleba.

Chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego przepis
Większość dostępnych drożdży jest bezglutenowa, jednak zanim zaczniemy przygotowywać chleb sprawdźmy na opakowaniu czy faktycznie tak jest. Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W tym celu do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 100 ml wody oraz 6 -7 łyżek mieszanki bezglutenowej. Dokładnie mieszamy i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15- 20 minut.
Kolejno do miski wsypujemy mix bezglutenowy, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Najlepiej jest wykorzystać robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Ciasto będzie dość rzadkie, ale tym nie powinniśmy się przejmować.
Ciasto odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno podwoić nam objętość. Jeśli nie macie takiego miejsce w domu, to nagrzewamy piekarnik do 35 st. C i tam wstawiamy ciasto.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i formujemy z ciasta bochenek chleba.

Następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Bardzo ważne jest, że wkładamy go do zimnego naczynia. Wcześniej natłuszczamy naczynie masłem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy chleb do piekarnika. Nie nagrzewamy go wcześniej. Chleb pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 190 st. C. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 40 minut.
Chleb po upieczeniu studzimy na kratce. Bez problemów powinien nam wyjść z naczynia, bo naczynie było wcześniej natłuszczone.
Chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego pieczony w domu dłużej pozostaje świeży.

Smacznego!