Bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast. To ciasto składa się z zaledwie kilku prostych składników, ale smaki i konsystencja cię zachwycą. Jabłka dodają naturalnej słodyczy, ale nie są przesłodzone, a mąka kokosowa nadaje mu delikatnie orzechowego aromatu.
Dodatkowo dzięki miękkiej konsystencji biszkoptu i lekkiemu miękiszowi to bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami z pewnością będzie hitem na każdym spotkaniu. To ciasto to również hit nie jednej kolacji. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie chwilę, więc możemy je przygotować jako słodką kolację.
Ten przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami to wilgotny, puszysty i całkowicie wolny od glutenu biszkopt na mące kokosowej połączony ze słodyczą jabłek. Ciasto to przygotujemy też ze zdrowym zamiennikiem cukru – erytrolem, wiec będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na ciasta bezglutenowe. Musisz spróbować wyśmienitego bezglutenowego brownie, a może zainteresuje Cię także przepis na chleb bezglutenowy z naczynia żaroodpornego.
Bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami składniki
- 6 jajek
- 2 łyżki erytrolu
- 60 g mąki kokosowej Incola
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
Ja używam w tym przepisie mąki kokosowej firmy Incola. Ta mąka zawiera w sobie dużą ilość błonnika, która świetnie wpływa na strukturę i wilgotność przygotowanego ciasta.
Jeśli nie macie w domu erytrolu to możecie zastąpić go dwoma łyżkami cukru.
U mnie szklanka zawsze ma pojemność 250 ml. Do tego ciasta używam tortownicy o średnicy 24 cm.
Bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami przepis
Zaczynamy od oddzielenia żółtego od białek. Następnie białka wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania dość sztywnej piany. W trakcie ubijania dodajemy do białek erytrol bądź cukier. Jeśli dodajecie cukier to najlepiej, aby był to drobny cukier do wypieków, albo cukier puder.
Do białek wlewam olej, wsypuję mąkę kokosową, proszek do pieczenia i żółtka jaj. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto. Jabłka myjemy i osuszamy. Nie musimy obierać ich ze skórki. Jabłka kroję na ćwiartki i wycinam z nich gniazdo nasienne. Następnie kroję je na grubsze plasterki. Nie mniej nie ma to znacznie w jaki sposób pokroicie jabłka, może to równie dobrze być duża kostka.
Jabłka układamy na wierzchu ciasta, posypujemy je odrobina cynamonu oraz smarujemy odrobiną miodu. Miód idealnie komponuje się z jabłkami. Jabłuszka możemy delikatnie wcisnąć w ciasto.
Bezglutenowe ciasto kokosowe z jabłkami pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!