Bezglutenowa pita z kurczakiem to doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu, które chcą cieszyć się smakiem tradycyjnego dania, jakim jest kebab w picie.
Przepis ten jest prosty i szybki do wykonania, a jego składniki są łatwo dostępne.
Bezglutenowa pita z kurczakiem to świetne danie na szybki obiad lub kolację. Można ją podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałatki, sosy lub kiszone warzywa. Dzięki temu przepisowi, osoby z nietolerancją glutenu nie muszą rezygnować z kebabu w picie i mogą cieszyć się smakiem tego tradycyjnego dania.
Obejrzyj nasze filmy:
Co to jest pita?
Pita to tradycyjne pieczywo, które pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu. Jest to rodzaj płaskiego, okrągłego chleba, który jest charakterystyczny dla kuchni arabskiej, tureckiej i greckiej. Pita jest bardzo wszechstronnym rodzajem pieczywa i może być podawana na wiele sposobów.
Pita jest wyrabiana z mąki pszennéj, wody, drożdży i soli. Ciasto jest zagniatane, a następnie wyrabiane i formowane w cienkie, płaskie placki. Kiedy ciasto jest gotowe, placki są pieczone w bardzo gorącym piekarniku, co powoduje, że chleb pęka i tworzy charakterystyczną kieszeń.
Klasyczna pita nie jest daniem dla osób z dietą bezglutenową, dlatego w tym przepisie użyję bezglutenowej pity Incola. Jest ona zrobiona ze skrobi (tapiokowa, kukurydziana), woda, zakwasu (skrobia kukurydziana, mąka gryczana, mąka ryżowa, woda).
Pita może być podawana na wiele sposobów. Najczęściej jest ona podawana jako alternatywa dla chleba, a jej miękka i delikatna struktura sprawia, że idealnie nadaje się do wypełnienia różnymi składnikami. Można ją wypełnić hummusem, sałatkami, mięsem, warzywami lub serami. Można również podać ją jako danie główne, np. z grillowanym mięsem lub warzywami.
Bezglutenowa pita z kurczakiem
- 2 szt. bezglutenowa pita Incola
- 200g filetu z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- świeży ogórek
- pomidor
- 2 ogórki konserwowe
- mix sałatk
- 3 łyżki oleju
- niewielka cebula
Składniki na sos czosnkowy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Ja zawsze przygotowuję sos czosnkowy delikatnie na słodko. Cukier świetnie łagodzi ostrość czosnku.

Bezglutenowa pita z kurczakiem przepis
Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Kurczaka kroimy w kostkę, następnie dodajemy go do miseczki, wlewamy olej, dodajemy przyprawę gyros i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na 15 minuta, aby składniki się przegryzły. W tym czasie kroimy cebulę w bardzo cienkie piórka.
Na patelni smażymy kurczaka razem z cebulą. Nie należy go smażyć zbyt długo, aby nie był suchy.

Ogórki konserwowe kroimy w cienkie plasterki. Świeżego ogórka kroimy w plasterki, albo w cienkie słupki. Pomidora dokładnie myjemy i również kroimy w plasterki.
Bułki Pita chowamy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 5 minut. Po tym czasie nacinamy u góry i do środka wkładamy przygotowane składniki. Na spód dajemy trochę mięsa, następnie miks sałata, warzywa i odrobinę mięsa.
Całość polewamy odrobiną sosu czosnkowego.
Jak przygotować sos czosnkowy
Do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy odrobinę soli i cukru. Dodajemy jogurt naturalny oraz majonez. Warto kupić majonez bezglutenowy, a najlepiej przygotować go w domu. Przepis na majonez.
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby sos nabrał smaku i aromatu.
Taki chlebek świetnie mieści się do niewielkiem miseczki i właśnie w ten sposób możemy podać to danie. Tak jak widzicie nie musicie będąc na diecie bezglutenowej rezygnować ze smacznych i zdrowych dań.
Pita jest bardzo popularnym rodzajem pieczywa ze względu na swoją wszechstronność i łatwość w przygotowaniu. Można ją kupić w większości sklepów spożywczych, ale najlepiej smakuje, gdy jest świeżo upieczona. Dzięki swojej delikatnej i miękkiej strukturze, pita jest idealnym dodatkiem do wielu różnych dań i przekąsek.

Smacznego!