Kapsalon to danie, które powstało w Holandii i zyskało popularność na całym świecie. To pyszne, pożywne i sycące danie składa się z kilku warstw i składników, które łączą się w jedną smakowitą całość.
Głównymi składnikami Kapsalonu są: frytki, mięso z kurczaka lub baraniny, ser gouda, sałatki oraz sosy czosnkowy i pikantny sambal.
Historia Kapsalonu
Powstał w Rotterdamie w 2003 roku dzięki pomysłowi fryzjera, który zamawiał ten zestaw składników jako swój lunch. Z czasem zaczął prosić właścicieli sklepów, aby wszystkie składniki umieszczali w jednym pojemniku, tworząc tym samym pierwsze Kapsalon.
Obejrzyj nasze filmy:
Od tego czasu danie to zyskało na popularności i stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań fast foodowych w Holandii.
Dlaczego jest tak popularny
Kapsalon jest bardzo popularny wśród mieszkańców Holandii, ponieważ jest to pyszne, sycące i pożywne danie, które idealnie sprawdza się jako szybki posiłek na wynos lub jako przekąska na imprezach.
Jest on również bardzo popularny wśród turystów, którzy chcą spróbować czegoś oryginalnego i charakterystycznego dla kuchni holenderskiej.
Kapsalon składniki
- 250g frytek
- 200g filetu z kurczaka
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- 2 garści miksu sałat
- 1/2 czerwonej papryki
- szczypiorek
- 100 mozzarelli (tartej)
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 3-4 łyżki oleju
- ketchup
- niewielka cebula
W oryginalnym przepisie jest filet z kurczaka, jednak jak zostało Wam mięso drobiowe z dnia poprzedniego, to możecie je wykorzystać. Wystarczy je obrać pokroić i razem z piersią z kurczaka włożyć do marynaty.
Sos czosnkowy składniki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Ja zazwyczaj robię sos czosnkowy z delikatną nutą słodkiego. Łagodzi on ostry smak czosnku i tak przygotowany sos czosnkowy nabiera smaku.
Kapsalon przepis
Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jeśli wykorzystujecie mięso z kurczaka z poprzedniego dnia to obierzcie je od kości i pokrójcie w mniejsze kawałki. Mięso wkładamy do miseczki, dodajemy olej, przyprawę gyros i mieszamy. Odstawiamy je na około 15-20 minut, aby nabrało smaku.
W tym czasie do nagrzanego piekarnika wkładamy frytki i pieczemy je według przepisu na opakowaniu. Możecie przygotować również swoją wersję frytek. Zobaczcie jak zrobić chrupiące frytki.
Kolej na sos czosnkowy, do miseczki przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, dodajemy jogurt, majonez, sól, cukier i wszystko mieszamy. Wymieszajcie bardzo dokładnie, aby nie było czuć drobinek cukru. Sos czosnkowy odstawiamy na bok.
Mięso smażymy na patelni. Smażmy je na suchej patelni, bo olej dodawaliśmy już wcześniej do marynaty.
Kapsalon podawany jest najczęściej w aluminiowych foremkach, które można zapiekać. Jednak możecie przygotować je w innym naczyniu żaroodpornym, ale musi być wysokie i podać w ten sposób na stole.
Na dnie foremki układamy kurczaka i frytki. Możecie te składniki pomieszać ze sobą.
Następnie mięso i frytki posypujemy mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy przez 8-10 minuty.
Pieczemy tylko do roztopienia się sera. Wyciągamy z piekarnika
Upieczone frytki z mięsem i mozzarellą polewamy odrobiną ketchupu.
Następnie układamy w foremce świeże warzywa. Ja najpierw układam pokrojoną w cienkie piórka cebulę, następnie kładę miks sałat, pokrojonego w plasterki pomidora, pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę, pokrojonego w plasterki ogórka.
Całość polewamy przygotowanym sosem czosnkowym i posypujemy na wierzchu drobno posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Lepsze niż kebab :-)