Chyba nie ma osoby, który nie lubi frytek. Oczywiście takie smażone na oleju są mało zdrowe, ale nie jemy ich codziennie, więc od czasu do czasu warto sobie na taki dodatek do obiadu pozwolić. Nie wszyscy jednak widzą jak zrobić chrupiące domowe frytki.
Pokażę Wam pewien trik w jaki sposób sprawić, ze będą one chrupiące….
Składniki
- 5-6 ziemniaków
- 2 l wody
- 4 łyżki cukru
- olej do smażenia
Przepis na domowe frytki
- Ziemniaki obieramy i kroimy w paseczki przypominające frytki.
- W misce rozpuszczamy w wodzie cukier i do tak przygotowanej wody wkładamy na ok. 1 godzinę pokrojone frytki. Dzięki zawartości cukru, który osiądzie na ziemniakach frytki będą chrupiące i miękkie w środku.
- Frytki osuszamy i smażymy w głębokim tłuszczu.
- Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
Smacznego!