Frytki z bekonem i żółtym serem
Przystawki, przekąski, sosy

Frytki z bekonem i żółtym serem [PRZEPIS]

Frytki z bekonem i żółtym serem to pomysł na oryginalną przystawkę na męskie, wieczorne spotkanie przy piwie. Tą przystawkę przygotowuje się bardzo szybko i z całą pewnością każdemu będzie smakowała. Wbrew pozorom nie jest ona, aż taka tłusta jakby mogło się wydawać.

Jeśli jednak chcecie uniknąć odrobiny tłuszczu to frytki możecie upiec w piekarniku, choć mam wrażenie, że nie będzie już smakowała tak wybornie. Do tych frytek z bekonem idealnie będzie pasować sos czosnkowy albo sos BBQ.

Lista składników oraz szybki i prosty przepis na tą przystawkę jest poniżej.

Dlaczego warto przygotować frytki z bekonem i żółtym serem?

  • proste danie
  • szybkie przygotowanie
  • proste składniki
  • fantastyczny pomysł na szybką przystawkę
  • idealna przystawka do sosu czosnkowego

Składniki

  • 250g mrożonych frytek
  • 0,5 l oleju
  • 100g sera żółtego, najlepiej Cheddar
  • 6-7 plasterków boczku wędzonego

Jeśli nie macie pod ręką tego klasycznego angielskiego sera Cheddar to wykorzystajcie zwykły żółty ser.

Frytki z bekonem i żółtym serem – jak szybko przygotować

Na suchą patelnię z nieprzywierającym dnem kładziemy plasterki boczku. Smażymy go, aż będzie chrupki. W tym samym czasie do większego rondelka wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy na nim frytki. Frytki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i układamy na talerzu, półmisku na którym będziemy je zapiekali.

Usmażony boczek kroimy na mniejsze kawałki i układamy między frytkami. Całość posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy na około 5-6 minut do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Danie będzie gotowe, jak tylko ser się rozpuści.

Jeśli to męskie spotkanie i lubicie odrobinę pikantniejsze dania, możecie przez zapiekaniem do całości dołożyć pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli.

Frytki z bekonem i żółtym serem
Frytki z bekonem i żółtym serem

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Frytki z bekonem

Frytki zostały wynalezione podobno w XVII wieku w Belgii, na początku danie było robione z małych rybek smażonych w głębokim tłuszczu, jednak zimą, gdy rzeka zamarzała, nie dało się ich łowić, wtedy krojono ziemniaki na kształt rybek i smażono.

Dziś frytki z bekonem królują w większości restauracji. Fanatycy uwielbiają frytki z serem, a niektórzy z majonezem. Największymi fanami tego dania są dzieci, które mogłyby je jeść na każdy posiłek.

Frytki z bekonem i serem przepis

W restauracjach często jest serwowana przystawka z frytek, które znikają z talerzy w mgnieniu oka. Frytki można usmażyć na patelni, zrobić we frytkownicy lub upiec bez tłuszczu w piekarniku w wersji dietetycznej. Sposób na frytki jest wiele tak samo jak dużo jest ich fanów. Frytki z serem bardzo często podaję swoim gościom jako przystawkę na wieczorne spotkanie w gronie dobrych znajomych. Jest to szybki sposób na posiłek, który lubi chyba każdy.

Frytki z bekonem możemy podać wraz z sosem czosnkowym, albo klasycznym domowych ketchupem. Te dwa dodatki idealnie będą pasowały do tej szybkiej i prostej przystawki. Przygotowanie frytek nie wymaga od nas zbyt dużo pracy. Zazwyczaj, aby nie tracić czasu do tej potrawy wykorzystuję gotowe sklepowe, mrożone frytki. Jest po prostu szybciej, a kupione produkty w ostatnim czasie są bardzo dobrej jakości.