Frytki z bekonem i żółtym serem to pomysł na oryginalną przystawkę na męskie, wieczorne spotkanie przy piwie. Tą przystawkę przygotowuje się bardzo szybko i z całą pewnością każdemu będzie smakowała. Wbrew pozorom nie jest ona, aż taka tłusta jakby mogło się wydawać.

Jeśli jednak chcecie uniknąć odrobiny tłuszczu to frytki możecie upiec w piekarniku, choć mam wrażenie, że nie będzie już smakowała tak wybornie. Do tych frytek z bekonem idealnie będzie pasować sos czosnkowy albo sos BBQ.

Lista składników oraz szybki i prosty przepis na tą przystawkę jest poniżej.

Dlaczego warto przygotować frytki z bekonem i żółtym serem?

  • proste danie
  • szybkie przygotowanie
  • proste składniki
  • fantastyczny pomysł na szybką przystawkę
  • idealna przystawka do sosu czosnkowego

Składniki

  • 250g mrożonych frytek
  • 0,5 l oleju
  • 100g sera żółtego, najlepiej Cheddar
  • 6-7 plasterków boczku wędzonego

Jeśli nie macie pod ręką tego klasycznego angielskiego sera Cheddar to wykorzystajcie zwykły żółty ser.

Frytki z bekonem i żółtym serem – jak szybko przygotować

Na suchą patelnię z nieprzywierającym dnem kładziemy plasterki boczku. Smażymy go, aż będzie chrupki. W tym samym czasie do większego rondelka wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy na nim frytki. Frytki po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i układamy na talerzu, półmisku na którym będziemy je zapiekali.

Usmażony boczek kroimy na mniejsze kawałki i układamy między frytkami. Całość posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy na około 5-6 minut do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Danie będzie gotowe, jak tylko ser się rozpuści.

Jeśli to męskie spotkanie i lubicie odrobinę pikantniejsze dania, możecie przez zapiekaniem do całości dołożyć pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli.

Frytki z bekonem i żółtym serem
Frytki z bekonem i żółtym serem

Smacznego!