Sos czosnkowy w 3 minuty to jeden z najbardziej lubianych przez Polaków dodatków do wielu dań. Sos czosnkowy podajemy jako dodatek do pizzy, mięsa z grilla, przystawek warzywnych, tortilli. Przygotowanie go zajmuje niezwykle mało czasu, a dzięki specjalnym właściwościom czosnku jest on niezwykle zdrowy.
Czosnek jest to roślina wywodząca się z krajów Azji Środkowej, jednak obecnie jest uprawiana na całym świecie. Czosnek ma zastosowanie nie tylko jako przyprawa w kuchni, ale posiada również wiele właściwości leczniczych.
Wiele osób stara się unikać czosnków, ze względu na jego silny zapach i smak. Jednak, znanych jest wiele sposób na to, aby pozbyć się nie przyjemnego zapachu i smaku czosnku, zachowując przy tym jego właściwości prozdrowotne.
Obejrzyj nasze filmy:
Czosnek i jego właściwości
Dla wielu oficjalna klasyfikacja czosnku jest trochę tajemnicą. Technicznie rzecz biorąc, czosnek jest klasyfikowany jako warzywo i należy do rodziny cebuli. Ma ostry, wyrazisty i prawie ziołowy smak, który jest na tyle wszechstronny, że można go stosować w potrawach w niemal każdej kulturze, jaką możesz sobie wyobrazić.
Jak pozbyć się nie przyjemnego zapachu i smaku czosnku
- gotować czosnek przez 2 minut
- dodać do czosnku odrobinę natki pietruszki
- dodać do czosnku jabłka, selera, mięty
- zielona kawa również usuwa nieprzyjemny zapach
Dlaczego warto jeść czosnek?
- jest przeciwgrzybiczy
- działa przeciwbakteryjnie
- wzmacnia odporność
- obniża ciśnienie krwi
Składniki na sos czosnkowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Kupując czosnek warto spojrzeć na etykietę i kupić polski czosnek, albo ten pochodzący z europejskich upraw. Bardzo duża część czosnku jest sprowadzana z Chin. Osobiście nie polecam kupowania czosnku z tego kraju.
Sos czosnkowy w 3 minuty – jak przygotować
Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i cukru. Następnie dodajemy jogurt naturalny i majonez. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 minuty, aby sos nabrał smaku. Ogólnie im dłużej będzie stał, tym sos bardziej nabierze smaku.
Sos czosnkowy to idealny dodatek do potraw z grilla, jako dip do różnego rodzaju przekąsek.

Smacznego!