Sos czosnkowy w 3 minuty to jeden z najbardziej lubianych przez Polaków dodatków do wielu dań. Sos czosnkowy podajemy jako dodatek do pizzy, mięsa z grilla, przystawek warzywnych, tortilli. Przygotowanie go zajmuje niezwykle mało czasu, a dzięki specjalnym właściwościom czosnku jest on niezwykle zdrowy.

Czosnek jest to roślina wywodząca się z krajów Azji Środkowej, jednak obecnie jest uprawiana na całym świecie. Czosnek ma zastosowanie nie tylko jako przyprawa w kuchni, ale posiada również wiele właściwości leczniczych.

Wiele osób stara się unikać czosnków, ze względu na jego silny zapach i smak. Jednak, znanych jest wiele sposób na to, aby pozbyć się nie przyjemnego zapachu i smaku czosnku, zachowując przy tym jego właściwości prozdrowotne.

Obejrzyj nasze filmy:

Czosnek i jego właściwości

Dla wielu oficjalna klasyfikacja czosnku jest trochę tajemnicą. Technicznie rzecz biorąc, czosnek jest klasyfikowany jako warzywo i należy do rodziny cebuli. Ma ostry, wyrazisty i prawie ziołowy smak, który jest na tyle wszechstronny, że można go stosować w potrawach w niemal każdej kulturze, jaką możesz sobie wyobrazić.

Jak pozbyć się nie przyjemnego zapachu i smaku czosnku

  • gotować czosnek przez 2 minut
  • dodać do czosnku odrobinę natki pietruszki
  • dodać do czosnku jabłka, selera, mięty
  • zielona kawa również usuwa nieprzyjemny zapach

Dlaczego warto jeść czosnek?

  • jest przeciwgrzybiczy
  • działa przeciwbakteryjnie
  • wzmacnia odporność
  • obniża ciśnienie krwi

Składniki na sos czosnkowy

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Kupując czosnek warto spojrzeć na etykietę i kupić polski czosnek, albo ten pochodzący z europejskich upraw. Bardzo duża część czosnku jest sprowadzana z Chin. Osobiście nie polecam kupowania czosnku z tego kraju.

Sos czosnkowy w 3 minuty – jak przygotować

Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i cukru. Następnie dodajemy jogurt naturalny i majonez. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 minuty, aby sos nabrał smaku. Ogólnie im dłużej będzie stał, tym sos bardziej nabierze smaku.

Sos czosnkowy to idealny dodatek do potraw z grilla, jako dip do różnego rodzaju przekąsek.

Sos czosnkowy w 3 minuty
Sos czosnkowy w 3 minuty

Smacznego!