Nie od dziś wiadomo, że Polacy uwielbiają czosnek. Najczęściej jest on wykorzystywana w sosach czosnkowych, ale także jako dodatek do wielu dań. Polski czosnek jest najzdrowszy, bo nie musi pokonać setek tysięcy kilometrów, w przeciwieństwie do tego sprowadzanego z Chin, Hiszpanii, czy Portugalii. Bardzo często nie zwracamy uwagi na to, co kupujemy w sklepach i w domu jesteśmy zachwyceni jego smakiem. Czosnek sprowadzany charakteryzuje się znacznie bardziej intensywnym smakiem i zapachem.

Zamiast szukać po sklepach polskiego czosnku warto wyhodować go w domu w doniczce. To wcale nie jest takie trudne.

Do wyhodowania czosnku potrzebujemy

  • doniczkę min. 20 cm
  • dobrą ziemię do ziół
  • czosnek

Dobrą ziemię dostaniecie w marketach budowlanych, albo w szkółkach. Nie korzystajcie z ziemi, takiej z podwórka, bo z dużym prawdopodobieństwem czosnek Wam tam nie urośnie.

Obejrzyj nasze filmy:

Jak zasadzić czosnek

Do doniczki, mniej więcej do 3/4 wysokości wsypujemy ziemię. Następnie poszczególne ząbki czosnku oddzielamy od siebie, ale uważając aby nie zerwać z nich łupinki. Ząbki czosnku wkładamy ogonkiem do góry do doniczki, lekko dociskając w głąb ziemi. Doniczkę odstawiamy w zaciemnione miejsce o temperaturze ok. 15 st. C.

Jak czosnek zacznie kiełkować przenosimy do w bardziej nasłonecznione miejsce. Nie możemy zapominać o jego regularnym podlewaniu.