Mamy sezon grypowy w pełni, do tego dochodzą przeziębienie, kaszel i katar. Musimy reagować jak najszybciej jest to możliwe. W przeciwnym wypadku, choroba może powodować bardzo groźne powikłania. Warto zatem wypróbować sposób, znany w starożytnej medycynie bazujący na liściach laurowych.

Liście laurowe jest przyprawą od wieków stosowaną w kuchni. Ma bardzo intensywny zapach i charakterystyczny smak. W lecznictwie zioła ma działanie napotnym, detoksykujące, oczyszczające. Doskonale wspomaga również trawienie i obniża poziom cukru we krwi. W ziołolecznictwie wykorzystuje się liść laurowy do przygotowywania naparów i olejków eterycznych.

Jak przygotować napar z liścia laurowego

Kiedy dopada nas przeziębienie warto przygotować napar z liści laurowych. Do tego celu potrzebować będziemy:

Obejrzyj nasze filmy:

  • 10 liści laurowych
  • szklanka wody (200ml)
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru

Napar z liści laurowych

Do rondelka wkładamy liście, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. W tym czasie cukier powinien nam się rozpuścić. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Całość przelewamy do termosu i odstawiamy na ok. 4 godziny.

Po tym czasie mamy gotowy wywar- syrop, który możemy stosować przy pierwszych objawach przeziębienia.

Jednak pamiętajcie, że żadne babcine, starodawne metody leczenia nie zastąpią wizyty u lekarza. Więc przy nasilających się objawach koniecznie udajcie się na wizytę do lekarza.