Choć ogórecznik znany jest przede wszystkim jako roślina lecznicza, w wielu domach świetnie sprawdza się on jako przyprawa. W jakich daniach ogórecznik lekarski może pojawić się jako wartościowy dodatek?

Jakie przepisy najczęściej uwzględniają obecność tego zioła?

Do czego wykorzystać ogórecznik

Ogórecznik lekarski w kuchni może sprawdzić się na wiele sposobów. Ciekawy smak oraz ogórkowy aromat to czynniki, dzięki którym ogórecznik może być z powodzeniem stosowany jako przyprawa do smacznych i pożywnych sałatek. Staną się one dzięki temu bardziej wartościowym składnikiem naszego menu, a przede wszystkim – dodatkowym źródłem witaminy C.

Obejrzyj nasze filmy:

Niezwykłe przyprawy: ogórecznik lekarski
Niezwykłe przyprawy: ogórecznik lekarski

Ogórecznik lekarski może się też stać wspaniałą przyprawą do zup, szczególnie do chłodników, rosołków oraz barszczyków. Obecność tej niezwykłej rośliny często uwzględniają też przepisy na jarskie zapiekanki oraz na te dania, w których podstawowymi składnikami są pieczone lub duszone warzywa. Warto pamiętać też o tym, że ogórecznik sam w sobie może stać się podstawą ciekawego dnia.

Liście tej rośliny można przyrządzać dokładnie tak samo, jak przyrządza się liście szpinaku. Taka potrawa zaskoczy nas nie tylko swoim smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą.