
Tahini, czyli sezamowa pasta dla każdego
Tahini to jeden z tych dodatków, dzięki którym nasza kuchnia może nabrać wyjątkowego charakteru. Pasta sezamowa zachwyca swym smakiem, a jej obecność często uwzględniają przepisy na dania kuchni Bliskiego Wschodu.
Pasta ta swą konsystencją przypomina masło, nic więc dziwnego, że wiele osób korzysta z niej jak z ciekawego dodatku do kanapek.
Do czego wykorzystać Tahini
Tahini może być też podstawą hummusu i innych past, może się też sprawdzić jako dodatek do sosów oraz tych potraw, w których główną rolę odgrywają warzywa. Pasta tahini sprawia, iż proste dania nabierają wyjątkowego charakteru, jest też dodatkiem, dzięki któremu nasze menu staje się zdrowsze.
Pasta, która powstaje z sezamu, ma przecież ogromną wartość odżywczą. Wiadomo, że jest ona bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, żelaza oraz magnezu, zatem włączenie jej do diety każdemu z nas przyniesie wiele korzyści.

Sezam jest znany i ceniony również ze względu na zawartość sporych ilości błonnika, dzięki czemu pasta tahini ma bardzo dobry wpływ na prace naszych jelit. Z pewnością warto po nią sięgać, a im wcześniej włączymy ją do swej diety, tym lepiej dla nas.