Choć sól sprawia, że nasze dania nabierają charakteru, zbyt częste korzystanie z tej przyprawy może mieć negatywny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Co mogą zrobić te osoby, które chcą się cieszyć smacznymi potrawami, a jednocześnie chcą dbać o swe zdrowie?
Czym zastąpić sól?
Dania wolne od soli wcale nie muszą być daniami jałowymi. Wręcz przeciwnie – istnieje wiele alternatyw, z których mogą skorzystać miłośnicy smacznego i zdrowego zarazem jedzenia. Jedną z ciekawszych propozycji dla tych, którym marzą się zdrowe i pyszne dania, jest sól ziołowa, coraz większym powodzeniem w polskich domach cieszy się też sól himalajska.
Najlepszą opcją będzie jednak korzystanie z ziół, które mogą nie tylko korzystnie wpływać na smak naszych potraw, ale i na ogólny stan naszego zdrowia. Lubczyk, estragon, majeranek oraz liście laurowe mogą sprawić, iż w naszej diecie pojawi się wiele ciekawych smaków i aromatów.
Obejrzyj nasze filmy:
A że każda z tych przypraw wspiera pracę naszego organizmu, sięganie po takie zamienniki soli każdemu z nas przyniesie wiele korzyści.