Suszone pomidory
Przystawki, przekąski, sosy

Suszone pomidory

Suszone pomidory można znaleźć na sklepowych półkach, w zalewach oraz z różnymi dodatkami np. z czosnkiem i żurawiną. Powstają podczas suszenia dojrzałych pomidorów, na słońcu lub w piekarniku, w skutek czego tracą zawartą w nich wodę.

Mają one nie tylko bogaty smak, są również pełne wartości odżywczych, zawierają wapń, żelazo, potas oraz magnez. Przyswajanie witamin, ułatwia przechowywanie suszonych pomidorów w zalewie przygotowanej z oliwy.

Sprawdzą się zarówno jako dodatek do makaronów i sałatek, past kanapkowych, oraz jako nadzienie do roladek mięsnych.

Jak przygotować suszone pomidory

Aby samodzielnie przygotować suszone pomidory, należy przekroić dojrzałe pomidory na pół, wydrążyć gniazda nasienne oraz posolić przygotowane połówki. Następnie pomidory suszy się w temperaturze ok. 60-70 stopni Celsjusza, w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Do gotowych pomidorów należy dodać ocet (łyżka na 5 kg świeżych pomidorów), następnie przekłada się pomidory do słoików, zasypuje ulubionymi ziołami np. bazylią i zalewa gorącym olejem.

Zakręcone słoiki ustawia się do góry dnem. Suszone pomidory są gotowe już następnego dnia.

Jak przygotować suszone pomidory
Jak przygotować suszone pomidory

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze