Suszone pomidory można znaleźć na sklepowych półkach, w zalewach oraz z różnymi dodatkami np. z czosnkiem i żurawiną. Powstają podczas suszenia dojrzałych pomidorów, na słońcu lub w piekarniku, w skutek czego tracą zawartą w nich wodę.
Mają one nie tylko bogaty smak, są również pełne wartości odżywczych, zawierają wapń, żelazo, potas oraz magnez. Przyswajanie witamin, ułatwia przechowywanie suszonych pomidorów w zalewie przygotowanej z oliwy.
Sprawdzą się zarówno jako dodatek do makaronów i sałatek, past kanapkowych, oraz jako nadzienie do roladek mięsnych.
Obejrzyj nasze filmy:
Jak przygotować suszone pomidory
Aby samodzielnie przygotować suszone pomidory, należy przekroić dojrzałe pomidory na pół, wydrążyć gniazda nasienne oraz posolić przygotowane połówki. Następnie pomidory suszy się w temperaturze ok. 60-70 stopni Celsjusza, w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Do gotowych pomidorów należy dodać ocet (łyżka na 5 kg świeżych pomidorów), następnie przekłada się pomidory do słoików, zasypuje ulubionymi ziołami np. bazylią i zalewa gorącym olejem.
Zakręcone słoiki ustawia się do góry dnem. Suszone pomidory są gotowe już następnego dnia.