Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli to błyskawiczny przepis na zdrowy i bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Pastę przygotujemy bardzo szybko, wykorzystamy do tego już gotową, ugotowaną fasolę z puszki. Mając przygotowane wcześniej składniki, możemy przygotować nasze śniadanie w kilka minut.

Pastę możemy podać ze świeżym razowym pieczywem, wtedy smakuje najlepiej oraz z kiszonym ogórkiem.

Składniki

  • 400g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • dodatkowo: świeże pieczywo oraz ogórek kiszony

Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli – przepis

Czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy i wkładamy do blendera. Czosnek obieramy z łupinek i również wkładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki takie jak oliwa i przyprawy sól, pieprz i oba rodzaje papryki. Całość blendujemy aż połączą się wszystkie składniki. Jeśli lubicie mieć wyczuwalną strukturę pasty, to po prostu blendujcie wszystko chwilę krócej.

Obejrzyj nasze filmy:

Pastę z fasoli podajemy ze świeżym, jeszcze chrupiącym pieczywem i osobiście idealnie mi pasuje do tego ogórek kiszony.

Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli
Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli

Pasta kanapkowa z czerwonej fasoli

Smacznego!