Niezwykle szybkie danie dla wielbicieli ostrych smaków rodem z Meksyku. Proste do przygotowania, gdy brak pomysłu i chęci na bardziej czasochłonne przepisy. Ekspresowe chili z czerwoną fasolą i chorizo świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację, gdy mamy ochotę na coś smakowitego i ciepłego. Ponieważ najlepiej smakuje z ryżem, będzie sycącym posiłkiem zrobionym w pół godziny.

Składniki:

  • 150 g kiełbasy chorizo (najlepiej pikantnej)
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 puszki krojonych pomidorów w puszce
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Chili z czerwoną fasolą i chorizo – przepis

Kiełbasę chorizo przetnij wzdłuż, a następnie w mniej więcej półcentymetrowe plasterki. Wrzuć na głębszą, rozgrzaną patelnię bez dodatku oleju, albowiem dużo  tłuszczu wytopi się z samej kiełbasy. Podsmażaj, aż kawałki staną się chrupkie.

Dodaj mielone mięso wołowe i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając całość drewnianą łyżką lub inną szpatułką. Najlepiej, jeśli mięso będzie w temperaturze pokojowej, aby nie zmniejszyć stopnia rozgrzania tłuszczu.

Obejrzyj nasze filmy:

Fasolkę odcedź na sitku, dodaj do mięsa. Dopraw wszystko kolendrą, kardamonem, kminem rzymskim i cynamonem (jeśli nie jesteś zwolennikiem cynamonu w potrawach mięsnych, możesz z niego zrezygnować). Dolej sos chili oraz pomidory z puszki. Sprawdź, czy danie jest dla Ciebie wystarczająco ostre. Jeżeli chcesz, by było jeszcze bardziej pikantne, dodaj płatki chili. Dosól do smaku.

Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień pod patelnią i gotuj około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżą kolendrą lub natka pietruszki, a jeśli nie liczysz kalorii, możesz dodać tarty ser i kwaśną śmietanę.

Smacznego!

pexels naim benjelloun 1618906 scaled