Niezwykle szybkie danie dla wielbicieli ostrych smaków rodem z Meksyku. Proste do przygotowania, gdy brak pomysłu i chęci na bardziej czasochłonne przepisy. Ekspresowe chili z czerwoną fasolą i chorizo świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację, gdy mamy ochotę na coś smakowitego i ciepłego. Ponieważ najlepiej smakuje z ryżem, będzie sycącym posiłkiem zrobionym w pół godziny.
Składniki:
- 150 g kiełbasy chorizo (najlepiej pikantnej)
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 puszki krojonych pomidorów w puszce
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki słodkiego sosu chili
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- sól do smaku
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Chili z czerwoną fasolą i chorizo – przepis
Kiełbasę chorizo przetnij wzdłuż, a następnie w mniej więcej półcentymetrowe plasterki. Wrzuć na głębszą, rozgrzaną patelnię bez dodatku oleju, albowiem dużo tłuszczu wytopi się z samej kiełbasy. Podsmażaj, aż kawałki staną się chrupkie.
Dodaj mielone mięso wołowe i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając całość drewnianą łyżką lub inną szpatułką. Najlepiej, jeśli mięso będzie w temperaturze pokojowej, aby nie zmniejszyć stopnia rozgrzania tłuszczu.
Obejrzyj nasze filmy:
Fasolkę odcedź na sitku, dodaj do mięsa. Dopraw wszystko kolendrą, kardamonem, kminem rzymskim i cynamonem (jeśli nie jesteś zwolennikiem cynamonu w potrawach mięsnych, możesz z niego zrezygnować). Dolej sos chili oraz pomidory z puszki. Sprawdź, czy danie jest dla Ciebie wystarczająco ostre. Jeżeli chcesz, by było jeszcze bardziej pikantne, dodaj płatki chili. Dosól do smaku.
Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień pod patelnią i gotuj około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżą kolendrą lub natka pietruszki, a jeśli nie liczysz kalorii, możesz dodać tarty ser i kwaśną śmietanę.
Smacznego!