Pierogi z jagodami i cynamonem
Inne

Pierogi z jagodami i cynamonem

Pierogi z jagodami to smak lata. Podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem odrobiny cynamonu, który idealnie podbije smak jagód.

Jagody bardzo dobrze wpływają na wzrok oraz mają bardzo silne właściwości przeciwbiegunkowe. Jednak kupując świeże jagody, musimy pamiętać o tym, aby je bardzo dokładnie umyć.

Składniki na ciasto

  • 500g mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Zobacz również: Domowe pierogi ruskie

Dodatkowo

  • 200g jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • jogurt naturalny
  • cynamon

Przepis na pierogi z jagodami

  1. Do miski dodajemy mąkę, szczyptę soli, olej i dolewamy ciepła wodę. Składniki na ciasto na pierogi mieszamy, a jak składniki się połączą dokładnie wyrabiamy.
  2. Jagody po umyciu osuszamy na ręczniku papierowym, przekładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier i bardzo delikatnie mieszamy.
  3. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę jagód i sklejamy pieroga. Możemy sobie pomóc przy pomocy widelca.
  4. Pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch.
  5. Jogurt mieszamy z odrobiną cynamonu. Pierogi podajemy wraz z jogurtem. Jeśli wolicie możecie go zastąpić śmietaną :)

Sprawdź przepis na: Domowe pierogi z kurkami

Pierogi z jagodami i cynamonem
Pierogi z jagodami i cynamonem

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.