Pierogi z jagodami i cynamonem
Inne

Pierogi z jagodami i cynamonem

Pierogi z jagodami to smak lata. Podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem odrobiny cynamonu, który idealnie podbije smak jagód.

Jagody bardzo dobrze wpływają na wzrok oraz mają bardzo silne właściwości przeciwbiegunkowe. Jednak kupując świeże jagody, musimy pamiętać o tym, aby je bardzo dokładnie umyć.

Składniki na ciasto

  • 500g mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Zobacz również: Domowe pierogi ruskie

Dodatkowo

  • 200g jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • jogurt naturalny
  • cynamon

Pierogi z jagodami przepis

Do miski dodajemy mąkę, szczyptę soli, olej i dolewamy ciepła wodę. Składniki na ciasto na pierogi mieszamy, a jak składniki się połączą dokładnie wyrabiamy.

Jagody po umyciu osuszamy na ręczniku papierowym, przekładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę jagód i sklejamy pieroga. Możemy sobie pomóc przy pomocy widelca.

Pierogi gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch.

Jogurt mieszamy z odrobiną cynamonu. Pierogi podajemy wraz z jogurtem. Jeśli wolicie możecie go zastąpić śmietaną :)

Sprawdź przepis na: Domowe pierogi z kurkami

Pierogi z jagodami i cynamonem
Pierogi z jagodami i cynamonem

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pierogi z jagodami

Lato sprzyja wyzwaniom kulinarnym. Jest to okres kiedy mamy dostęp do przeróżnym owoców i warzyw, które właśnie kojarzą nam się z latem. Jest to też czas kiedy przygotowujemy obiady inne niż zwykle, charakterystyczne tylko dla tej właśnie pory roku. Od czerwca w zasadzie wszyscy zajadają się truskawkami, arbuzami i fasolką szparagową. Jednak warto mieć również na uwadze jagody, bo można z nich przyrządzić masę różnych potraw. Najbardziej lubiane latem są chyba pierogi z jagodami.

Pierogi z jagodami przepis

Przepis na pierogi z jagodami jest jednak trochę czasochłonny i niekiedy wymaga większej wprawy w lepieniu. Ciasto na pierogi przygotowuje się jak każde inne. Musi być elastyczne żeby się nie porozrywało, bo w przeciwnym razie zamiast pierogów będzie zupa owocowa.

O pierogach można by pisać dużo tak jak i każdy zna inne przepisy na pierogi z jagodami. Podstawowy to pierogi z jagodami okraszone cukrem i śmietaną. Jednak można również spotkać pierogi z jagodami i cynamonem, albo z inną odmianą tych owoców, czyli pierogi z jagodami kamczatka. Jednak dla prawdziwych fanów tych letnich owoców chyba nie ma to znaczenia, bo zajadają się nimi w każdym wydaniu.

Przygotowanie mimo, że czasochłonne to w rezultacie daje nam ostatecznie eksplozję smaków i poczucie, że tak właśnie smakuje lato. Niektórzy starają się zachować tę porę roku na dłużej i mrożą pierogi albo same jagody i mogą cieszyć się nimi nawet wtedy kiedy za oknem szaleje mróz. Myślę, że wszyscy w okresie letnim bardzo lubią takie danie. Ja najbardziej ze śmietaną i cukrem. Po prostu palce lizać. Koniecznie musicie spróbować tego letniego dania.