Pierogi z jagodami
Inne

Pierogi z jagodami

Jak tylko pojawią się pierwsze jagody, to pierogi z jagodami stają się obowiązkową pozycją w menu. Sprawdzony, babciny przepis na ciasto robi tutaj robotę.

Nie martwcie się, przygotowania ciasta na te pierogi jest banalnie proste wbrew temu co się wszystkim może wydawać.

Składniki na ciasto na pierogi

  • 0,5 kg mąki przennej
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru

Dodatkowe składniki

  • 0,5l jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • słodka śmietana

Pierogi z jagodami – przepis

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wszystko połączyć z wodą i jajkiem. Dokładnie wyrobić ciasto – powinno być elastyczne i miękkie. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy przy pomocy kubka/ szklanki kółka.

Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przekładamy je na ręcznik papierowy aby osuszyć. Jagody mieszamy z cukrem oraz mąką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 łyżkę jagód i zlepiamy pieroga. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Najlepiej jest podać ze słodką śmietaną.

"<yoastmark

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.