
Pierogi z jagodami
Jak tylko pojawią się pierwsze jagody, to pierogi z jagodami stają się obowiązkową pozycją w menu. Sprawdzony, babciny przepis na ciasto robi tutaj robotę.
Nie martwcie się, przygotowania ciasta na te pierogi jest banalnie proste wbrew temu co się wszystkim może wydawać.
Składniki na ciasto na pierogi
- 0,5 kg mąki przennej
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 0,5 kg truskawek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
Dodatkowe składniki
- 0,5l jagód
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- słodka śmietana
Pierogi z jagodami – przepis
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wszystko połączyć z wodą i jajkiem. Dokładnie wyrobić ciasto – powinno być elastyczne i miękkie. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy przy pomocy kubka/ szklanki kółka.
Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przekładamy je na ręcznik papierowy aby osuszyć. Jagody mieszamy z cukrem oraz mąką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 łyżkę jagód i zlepiamy pieroga. Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Najlepiej jest podać ze słodką śmietaną.
Smacznego!