Pierogi z jagodami to sezonowa propozycja, która pojawia się na polskich stołach zwykle w okresie letnim, kiedy jagody są w pełni sezonu. Warto jednak pamiętać, że można je przygotować również z mrożonych jagód, co pozwala na cieszenie się nimi przez cały rok.

Warto również zaznaczyć, że pierogi z jagodami to doskonała propozycja dla osób, które nie przepadają za tradycyjnymi pierogami. Dzięki słodkiemu nadzieniu z jagód, mogą być one atrakcyjną alternatywą dla klasycznych pierogów.

Pierogi z jagodami to pyszne i niepowtarzalne połączenie dwóch klasycznych dań. Połączenie słodkich i słonych smaków sprawia, że to danie jest idealnym wyborem na każdy posiłek. Jest również niezwykle prosty w wykonaniu, wymaga minimalnej ilości składników i czasu na przygotowanie.

Obejrzyj nasze filmy:

Niezależnie od tego, czy szukasz przystawki, czy dodatku, pierogi z jagodami z pewnością zadowolą każdego przy stole. Nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale również smakują obłędnie! Połączenie soczystych jagód i puszystych pierogów sprawi, że Twoi goście poproszą o kilka sekund.

Nie martwcie się, przygotowania ciasta na te pierogi jest banalnie proste wbrew temu co się wszystkim może wydawać.Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne sezonowe pierogi. Wśród klasycznych przepisów znajdują się pierogi z truskawkami, ale znajdziecie również trochę ich zmienioną wersję, a więc pierogi z truskawkami i ricottą. Spróbujcie koniecznie!

Składniki na ciasto na pierogi

  • 0,5 kg mąki przennej
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru

Dodatkowe składniki

  • 0,5l jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • słodka śmietana
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami przepis

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wszystko połączyć z wodą i jajkiem. Dokładnie wyrobić ciasto – powinno być elastyczne i miękkie. Do wyrobienia ciasta możecie również użyć robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.

Tak przygotowane ciasto zwijamy w folię i chowamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Ciasto możecie podzielić na mniejsze części aby było Wam łatwiej je rozwałkowywać.

Sprawdź przepis na: Pierogi z kapustą i grzybami

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy przy pomocy kubka/ szklanki kółka.

Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przekładamy je na ręcznik papierowy aby osuszyć. Jagody mieszamy z cukrem oraz mąką. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 łyżkę jagód i zlepiamy pieroga. Pierogi układamy na desce podsypanej mąką, aby się nie posklejały.

Pierogi wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotujemy je partiami, najlepiej gotować je po około 12-15 sztuk jednocześnie.

Najlepiej jest podać ze słodką śmietaną. Ale można również przygotować różnego rodzaju sosy. Na przykład sos cynamonowy.

20210703 IMG 3336

Smacznego!