Pierogi z truskawkami
Inne

Pierogi z truskawkami

I tym razem kolejny przepis z cyklu Madzia gotuje :) Tym razem przepis na pierogi z truskawkami. Możemy je podać na obiad, albo podane z jogurtem naturalnym będą stanowiły doskonały deser.

Tak więc zaczynamy….

Przepis na ciasto na pierogi:

  1. Do miski dodajemy mąkę, wodę, jajko, oliwę i całość dokładnie mieszamy.
  2. Następnie wyrabiamy ciasto na blacie, albo na stolnicy.
  3. Odkładamy ciasto na ok. 15-20 minut aby odpoczęło.

Pamiętajmy, że kluczowym elementem jest ciasto na pierogi, bo niezależnie od tego jaki będzie farsz, to od ciasta na pierogi zależy czy będą one smaczne.

Składniki na pierogi z truskawkami:

  • 700 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml ciepłej wody
  • 0,5 kg truskawek
  • cukier
  • sól
  • jogurt naturalny

Przepis na pierogi z truskawkami:

  1. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiarteczki.
  2. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i każdy z kawałków rozwałkowujemy i dużą szklanką albo kubkiem wycinamy kółka.
  3. Na każdy kawałek kładziemy 2-3 ćwiartki truskawki (w zależności od tego jak duże będzie kółko) posypujemy odrobiną cukru i zlepiamy dokładnie brzegi. Możemy to zrobić palcami, widelcem, albo wykorzystać urządzenia do zlepiania pierogów.
  4. Pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy ok. 4-5 minut od chwili wypłynięcia ich na wierzch.

Pierogi z truskawkami doskonale będą smakowały podane z jogurtem naturalny i posypane odrobiną cukru.

 

 

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.