Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować i cieszyć się ich smakiem praktycznie wszędzie i o każdej porze dnia i nocy.

Ponadto kasza gryczana bogata jest w błonnik, jest bezglutenowa śmiało mogą po nią sięgać osoby chorujące na celiakię.

Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej.

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • ¾ szklanki kaszy gryczanej
  • 3 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej np. ryżowej
  • 250 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 50 g boczku
  • 10 dag białego sera
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną

  1. Kaszę gryczaną zalej około 2 szklanek wody. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż kasza pochłonie całą wodę. W tym samy czasie przygotuj ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj ½ łyżeczki soli, dodawaj ciepłej wody. Zagnieć ciasto, podziel na mniejsze części i owić w folię spożywczą by nie obeschło
  2. Pieczarki porządnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę, dodaj do tego jedną cebulę posiekana w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Gdy się zarumieni dodaj pieczarki i smaż wszystko przez około 5 minut.
  3. Do tak przygotowanego farszu dodaj wcześniej ugotowaną kaszę, ser oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Ciasto rozwałkuj, za pomocą szklanki wykrój krążki. Nałóż farsz i zlepiaj brzegi, gdy będziesz miała problem ze zlepianiem, posmaruj końce ciasta ciepłą wodą.
  5. Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie posól wodę i pojedynczo wkładaj pierogi. Gotuj przez około 5 minut, gdy wypłyną na powierzchnię nakłuj je widelcem, gdy widelec będzie miękko wchodził w ciasto to znak, że są gotowe.
  6. Na rozgrzanej patelni zasmaż boczek dodając do niego drugą cebulę posiekaną w drobną kostkę.
  7. Podawaj pierogi ze skwarkami.