Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować i cieszyć się ich smakiem praktycznie wszędzie i o każdej porze dnia i nocy.
Ponadto kasza gryczana bogata jest w błonnik, jest bezglutenowa śmiało mogą po nią sięgać osoby chorujące na celiakię.
Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- ¾ szklanki kaszy gryczanej
- 3 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej np. ryżowej
- 250 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 50 g boczku
- 10 dag białego sera
- ½ pęczka natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną
- Kaszę gryczaną zalej około 2 szklanek wody. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż kasza pochłonie całą wodę. W tym samy czasie przygotuj ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj ½ łyżeczki soli, dodawaj ciepłej wody. Zagnieć ciasto, podziel na mniejsze części i owić w folię spożywczą by nie obeschło
- Pieczarki porządnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę, dodaj do tego jedną cebulę posiekana w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Gdy się zarumieni dodaj pieczarki i smaż wszystko przez około 5 minut.
- Do tak przygotowanego farszu dodaj wcześniej ugotowaną kaszę, ser oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj, za pomocą szklanki wykrój krążki. Nałóż farsz i zlepiaj brzegi, gdy będziesz miała problem ze zlepianiem, posmaruj końce ciasta ciepłą wodą.
- Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie posól wodę i pojedynczo wkładaj pierogi. Gotuj przez około 5 minut, gdy wypłyną na powierzchnię nakłuj je widelcem, gdy widelec będzie miękko wchodził w ciasto to znak, że są gotowe.
- Na rozgrzanej patelni zasmaż boczek dodając do niego drugą cebulę posiekaną w drobną kostkę.
- Podawaj pierogi ze skwarkami.