Żeberka w pikantnej glazurze

Żeberka w pikantnej glazurze

Żeberka w pikantnej glazurze to danie idealne gdy planujesz spotkanie ze znajomymi przy meczu piłki nożnej lub planszówkach. Świetnie nadają się do piwa, obiad czy kolację. Przygotowanie jest bardzo proste.

Listę najpotrzebniejszych składników i przepis przedstawiam poniżej.

Składniki

  • 2 kg wieprzowych żeberek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka w proszku
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli, pieprzu, zioła wedle uznania
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • Sok z ½ cytryny

Przepis na żeberka w pikantnej glazurze

  1. Żeberka dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z mięsem. Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę i chili. W tym samym czasie przygotuj marynatę do żeberek: połącz olej z miodem, sokiem z cytryny dopraw solą, pieprzem i ziołami. Tak przygotowaną marynatą polej żeberka i pozostaw w lodówce na około godzinę.
  3. Po godzinie mięso wraz z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia oraz dodaj wodę.
  4. Piecz przez około 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed końcem pieczenia rozetnij worek by żeberka się przypiekły.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.