Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale jak już je przygotujecie będziecie zachwyceni.
Pieczone żeberka możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja osobiście polecam puree z ziemniaków <- tutaj znajdziecie przepis.
Składniki
- 1 kg żeberek
- 3 cebule
- szklanka ketchupu
- 1/2 szklanki miodu
- sól
- pieprz
- olej
Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – przepis
Zaczynamy od przygotowania żeberek. Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy umyte i przyprawione do smaku solą i pieprzem żeberka. Wystarczy je delikatnie zarumienić z każdej strony. Zdejmujemy je z patelni.
Obejrzyj nasze filmy:
Na drugiej patelni na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwami – cebulę, żeberka, cebulę itd.
W rondelku mieszamy ketchup z miodem. Tak przygotowanym sosem polewamy żeberka, a następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 1,5 godziny.
Smacznego!
mega soczyste :)