Pieczone żeberka w sosie ketchupowym

Pieczone żeberka w sosie ketchupowym

Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale jak już je przygotujecie będziecie zachwyceni.

Pieczone żeberka możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja osobiście polecam puree z ziemniaków <- tutaj znajdziecie przepis.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 3 cebule
  • szklanka ketchupu
  • 1/2 szklanki miodu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – przepis

Zaczynamy od przygotowania żeberek. Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy umyte i przyprawione do smaku solą i pieprzem żeberka. Wystarczy je delikatnie zarumienić z każdej strony. Zdejmujemy je z patelni.

Na drugiej patelni na odrobinie oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę.

W naczyniu do zapiekania układamy warstwami – cebulę, żeberka, cebulę itd.

W rondelku mieszamy ketchup z miodem. Tak przygotowanym sosem polewamy żeberka, a następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 1,5 godziny.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.