
Puree z ziemniaków
Puree z ziemniaków to niby nic wielkiego, a jednak… Danie bardzo proste w przygotowaniu, ale chodzi o to, aby było delikatne, aksamitne, puszyste i rozpływające się w ustach. Tak przygotowane ziemniaki z całą pewnością będą z chęcią konsumowane przez dzieci.
W Polskich domach i nie tylko ziemniaki służą jako dodatek do wielu potraw. Jednak najczęściej są podawane prosto z wody w kawałkach, bądź przeciśnięte przez praskę.
Pokażę Wam w jaki sposób przygotować z nich puszyste puree ziemniaczane, które odmieni Wasz codzienny obiad.
Puree z ziemniaków – składniki (na 2 porcje)
- 4 ziemniaki
- łyżka śmietany (możecie zastąpić ją mlekiem -5 łyżek)
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- koperek
Puree z ziemniaków – przygotowanie
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Pamiętajcie aby posolić ziemniaki dopiero 5 minut przez zakończeniem gotowania. Odcedzamy.
Do ziemniaków dodajemy masło, śmietanę i całość razem ubijamy (przeciskamy przez praskę).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Puree z ziemniaków podajemy posypane świeżo posiekanym koperkiem.
Smacznego!