Sałatka z ryżem i kaparami to pyszna, zdrowa i pożywna sałatka, którą idealnie będzie pasowała na upalne ciepłe dni. Przygotowanie tej sałatki zajmuje dosłownie chwilę, praktycznie tyle ile trwa gotowanie ryżu.
Do przygotowania sałatki ryżowej wykorzystajcie ryż jaki lubicie najbardziej, to może być ryż brązowy, ryż biały, ryż jaśminowy.
Sałatkę robimy z dodatkiem majonezu i ketchupu, jeśli jesteście na diecie to możecie spokojnie zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Sałatka będzie wtedy znacznie mniej kaloryczna. Jednak sałatka z ryżem kcal ma bardzo mało, a za to całe mnóstwo składników odżywczych.
Obejrzyj nasze filmy:
Bardzo ważne jest aby ugotować ryż chwilę wcześniej, bo musimy mu dać czas aby ostygnął. Dodając do sałatki ciepły, gorący ryż majonez oraz ketchup za bardzo nam popłyną.
Sałatka z ryżem składniki
- 100g ryżu
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- 5 oliwek
- 10 kaparów
- 1/2 żółtej papryki
- odrobina szczypiorku
Jak wspomniałem wcześniej możecie do przygotowania tej sałatki wykorzystać dowolny ryż, taki jaki lubicie najbardziej.
Sałatka z ryżem wideo
Sałatka z ryżem przepis
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż do sałatki z ryżem gotujemy według przepisu na opakowaniu. W zależności od tego, jaki ryż wybierzecie to będzie miał różny czas gotowania. Ja zazwyczaj gotuję sypki ryż, mam wtedy pewność, że nie będzie posklejany po ugotowaniu. Jak ryż się ugotuje, odstawiamy go do ostudzenia. Musimy pamiętać, aby od czasu do czasu go zamieszać, bowiem w przeciwnym razie się poskleja.
Kiedy ryż będzie stygł, mamy czas na przygotowanie reszty składników. Zaczynamy od pokrojenia w kosteczkę ogórków konserwowych. Po ich pokrojeniu przekładamy je na sitko, aby odciekły z zalewy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy w przypadku papryki. Szczypiorek drobno siekamy.
Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Kapary po wyjęciu z zalewy również kroimy na mniejsze kawałki. Zarówno oliwek, jak i kaparów nie należy odcedzać zbyt mocno, fajnie jak odrobina zalewy dostanie się do naszej sałatki, zmieni jej smak.
Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do ryżu i na sam koniec do miski dodajemy ketchup i majonez. Jeśli chcecie aby Wasza sałatka miała mniej kalorii to dodajecie zamiast majonezu odrobinę jogurtu naturalnego.
Całość mieszamy i sałatkę ryżową doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jednak uważacie przy dodawaniu soli, bowiem dodane kapary są już delikatnie słone.
Smacznego!