Placuszki z dyni i jabłek
Śniadania,  Desery

Placuszki z dyni i jabłek

Facebook

Placuszki z dyni i jabłek to przepis na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie, albo zdrowy podwieczorek. To danie jest błyskawiczne w przygotowaniu, wszystko zrobimy w blenderze, a następnie wystarczy usmażyć ja na złoty kolor na patelni.

Placuszki możemy podać z owocami, cukrem pudrem, albo odrobiną czekolady. Nie ma co tutaj dużo mówić, te placuszki są pyszne i to świetna alternatywa do zwykłych pancakes.

Przepis na: Wegańskie pancakes z bananów i mąki orkiszowej

Składniki

  • 500g dyni
  • 500g jabłek
  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Placuszki z dyni i jabłek [PRZEPIS]

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera i blendujemy.

Jabłka również obieramy ze skóry, kroimy na pół, znów na pół i wycinamy gniazda nasienne. Dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski blendera. Blendujemy. Jak powstanie rozdrobniona masa dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż wszystko się połączy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie to należy dodać odrobinę więcej mąki.

Następnie na niewielkiem ilości oleju smażymy placuszki na złoty kolor. Placuszki nakładamy na patelnię przy pomocy łyżki.

Przepis na: Śniadaniowe placuszki

Tak usmażone racuchy możemy podać zarówno z polewą czekoladową, cukrem pudrem, albo owocami i syropem klonowym.

Placuszki z dyni i jabłek [PRZEPIS]
Placuszki z dyni i jabłek [PRZEPIS]
Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.