Placuszki z dyni i jabłek
Śniadania,  Desery

Placuszki z dyni i jabłek

Placuszki z dyni i jabłek to przepis na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie, albo zdrowy podwieczorek. To danie jest błyskawiczne w przygotowaniu, wszystko zrobimy w blenderze, a następnie wystarczy usmażyć ja na złoty kolor na patelni.

Placuszki możemy podać z owocami, cukrem pudrem, albo odrobiną czekolady. Nie ma co tutaj dużo mówić, te placuszki są pyszne i to świetna alternatywa do zwykłych pancakes.

Takie śniadanie spowoduje, że nasza rodzina będzie miała siłę i energię zapewnioną na cały poranek w oczekiwaniu na dobry obiadek. Zaletą takich placuszków z dyni jest to, że nie tylko mogą one towarzyszyć nam podczas śniadania.

Przepis na: Wegańskie pancakes z bananów i mąki orkiszowej

Placuszki z dyni i jabłek składniki

  • 500g dyni
  • 500g jabłek
  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Placuszki z dyni i jabłek przepis

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera i blendujemy.

Jabłka również obieramy ze skóry, kroimy na pół, znów na pół i wycinamy gniazda nasienne. Dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski blendera. Blendujemy. Jak powstanie rozdrobniona masa dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż wszystko się połączy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie to należy dodać odrobinę więcej mąki.

Następnie na niewielkiem ilości oleju smażymy placuszki na złoty kolor. Placuszki nakładamy na patelnię przy pomocy łyżki.

Przepis na: Śniadaniowe placuszki

Tak usmażone racuchy możemy podać zarówno z polewą czekoladową, cukrem pudrem, albo owocami i syropem klonowym.

Placuszki z dyni i jabłek [PRZEPIS]
Placuszki z dyni i jabłek [PRZEPIS]

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze