Placuszki z dyni i jabłek to przepis na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie, albo zdrowy podwieczorek. To danie jest błyskawiczne w przygotowaniu, wszystko zrobimy w blenderze, a następnie wystarczy usmażyć ja na złoty kolor na patelni.
Jesień to czas, kiedy na straganach królują dynie i jabłka. To idealny moment, aby wykorzystać je w kuchni i przygotować pyszne, sezonowe przysmaki. Jednym z nich są placuszki z dyni i jabłek, które są idealnym daniem na śniadanie lub deser. Są one nie tylko pyszne, ale również zdrowe i pożywne, dzięki zawartości błonnika i witamin.
Placuszki możemy podać z owocami, cukrem pudrem, albo odrobiną czekolady. Nie ma co tutaj dużo mówić, te placuszki są pyszne i to świetna alternatywa do zwykłych pancakes.
Obejrzyj nasze filmy:
Takie śniadanie spowoduje, że nasza rodzina będzie miała siłę i energię zapewnioną na cały poranek w oczekiwaniu na dobry obiadek. Zaletą takich placuszków z dyni jest to, że nie tylko mogą one towarzyszyć nam podczas śniadania.
Przygotowanie placuszków z dyni i jabłek jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników. Wystarczy połączyć składniki, smażyć na patelni i podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, jogurt naturalny lub owoce.
Przepis na: Wegańskie pancakes z bananów i mąki orkiszowej
Placuszki z dyni i jabłek składniki
- 500g dyni
- 500g jabłek
- 150g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
Dodatkowo
- olej do smażenia
Placuszki z dyni i jabłek przepis
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera i blendujemy.
Jabłka również obieramy ze skóry, kroimy na pół, znów na pół i wycinamy gniazda nasienne. Dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski blendera. Blendujemy. Jak powstanie rozdrobniona masa dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż wszystko się połączy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie to należy dodać odrobinę więcej mąki.
Następnie na niewielkiem ilości oleju smażymy placuszki na złoty kolor. Placuszki nakładamy na patelnię przy pomocy łyżki.
Przepis na: Śniadaniowe placuszki
Tak usmażone racuchy możemy podać zarówno z polewą czekoladową, cukrem pudrem, albo owocami i syropem klonowym.
Smacznego!