
Śniadaniowe placuszki
Placuszki na słodko to idealna propozycja na rozpoczęcie dnia. Dobierając do nich różne dodatki oraz polewy możesz stworzyć za każdym razem nowe smaki. Co więcej przepis jest banalny w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Z pewnością większość z nich już masz w domu.
Sprawdź przepis na Klasyczne pancakes z syropem klonowym
Składniki:
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- olej do smażenia
- woda gazowana (ewentualnie)
Śniadaniowe placuszki – przepis
Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij białka na puszystą pianę (z dodatkiem szczypty soli). Żółtka, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy wlej mleko i ponownie wymieszaj. Do całości delikatnie dodaj ubite białka i delikatnie wszysko połącz. Jeśli masa będzie za gęsta dodawaj małymi ilościami wody gazowanej.
Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem (około 1 łyżka) wykładaj placuszki. Smaż ok. 1,5 min z każdej strony do zarumienienia się.
Gotowe! Placuszki podawaj ze swoimi ulubionymi owocami lub polewami. Idealnie będą pasować do nich również własnej roboty dżemy.

SMACZNEGO!