Śniadaniowe placuszki na słodko to idealna propozycja na rozpoczęcie dnia. Dobierając do nich różne dodatki oraz polewy możesz stworzyć za każdym razem nowe smaki. Co więcej przepis jest banalny w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Z pewnością większość z nich już masz w domu.
Śniadaniowe placuszki to danie, które stanowi idealną propozycję na szybkie i pożywne śniadanie. To delikatne i puszyste placuszki, które można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, owoce, dżem czy masło orzechowe.
Placuszki te są nie tylko pyszne, ale także łatwe do przygotowania, dzięki czemu idealnie sprawdzą się w codziennej bieganinie.
Obejrzyj nasze filmy:
Warto pamiętać, że aby uzyskać najlepszy efekt, należy stosować odpowiednie proporcje składników oraz dobrze wymieszać ciasto. Placuszki powinny być delikatne i puszyste, a nie ciężkie i gumowate.
Można również eksperymentować z różnymi dodatkami i smakami, takimi jak cynamon, wanilia czy kakao, aby uzyskać jeszcze bardziej zróżnicowane i interesujące warianty tego dania.
Sprawdź przepis na Klasyczne pancakes z syropem klonowym
Śniadaniowe placuszki składniki:
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- olej do smażenia
- woda gazowana (ewentualnie)
Śniadaniowe placuszki przepis
Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij białka na puszystą pianę (z dodatkiem szczypty soli). Żółtka, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy wlej mleko i ponownie wymieszaj. Do całości delikatnie dodaj ubite białka i delikatnie wszysko połącz. Jeśli masa będzie za gęsta dodawaj małymi ilościami wody gazowanej.
Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem (około 1 łyżka) wykładaj placuszki. Smaż ok. 1,5 min z każdej strony do zarumienienia się.
Gotowe! Placuszki podawaj ze swoimi ulubionymi owocami lub polewami. Idealnie będą pasować do nich również własnej roboty dżemy.
SMACZNEGO!