Świąteczne ciasteczka maślane
Desery

Świąteczne ciasteczka maślane

Facebook

Bez własnoręcznie robionych ciasteczek maślanych nikt nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Te przepyszne małe arcydzieła zawsze sprawiają, że magia świąt unosi się w powietrzu, a zwłaszcza ich smakowity zapach. Są również idealne na prezent dla przyjaciół jak i znajomych z pracy.

Wykonanie świątecznych ciasteczek maślanych jest bardzo proste i przyjemne. To także świetna zabawa i nauka w jednym dla naszych pociech, pomagających nam w kuchni.

Sprawdź przepis: Pierniki świąteczne

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła (min. 82 % zawartości tłuszczu)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 żółtka jaj
  • pisaki z gotowym lukrem do ozdabiania ciast

Świąteczne ciasteczka maślane – przepis:

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w dużej misce z cukrem pudrem aż do momentu, gdy zrobi się biała, puszysta masa. Dodajemy żółtka i cukier wanilinowy cały czas mieszając. Dosypujemy mąkę i ugniatamy ciasto aż zrobi się z niego jednolita kula, posypując co jakiś czas odrobiną mąki by nie przykleiła nam się do miski. Gotowe ciasto kładziemy na stolnicy i wałkujemy na około 2,5  cm.

Bierzemy świąteczne foremki i wycinamy kształty jeden przy drugim. Z resztek ciasta formujemy kulę, ponownie wałkujemy i foremkami tworzymy kształty przyszłych ciasteczek. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, a na nim ciasteczka.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut. Pilnujemy by się nie spaliły, wyjmujemy gdy będą miały złotawy kolor. Wystudzone ciasteczka przyozdabiamy pisakami z gotowym lukrem.

Świąteczne ciasteczka maślane
Świąteczne ciasteczka maślane

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.