
Świąteczne ciasteczka maślane
Bez własnoręcznie robionych ciasteczek maślanych nikt nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Te przepyszne małe arcydzieła zawsze sprawiają, że magia świąt unosi się w powietrzu, a zwłaszcza ich smakowity zapach. Są również idealne na prezent dla przyjaciół jak i znajomych z pracy.
Wykonanie świątecznych ciasteczek maślanych jest bardzo proste i przyjemne. To także świetna zabawa i nauka w jednym dla naszych pociech, pomagających nam w kuchni.
Sprawdź przepis: Pierniki świąteczne
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 250 g cukru pudru
- 250 g masła (min. 82 % zawartości tłuszczu)
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 żółtka jaj
- pisaki z gotowym lukrem do ozdabiania ciast
Świąteczne ciasteczka maślane – przepis:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy w dużej misce z cukrem pudrem aż do momentu, gdy zrobi się biała, puszysta masa. Dodajemy żółtka i cukier wanilinowy cały czas mieszając. Dosypujemy mąkę i ugniatamy ciasto aż zrobi się z niego jednolita kula, posypując co jakiś czas odrobiną mąki by nie przykleiła nam się do miski. Gotowe ciasto kładziemy na stolnicy i wałkujemy na około 2,5 cm.
Bierzemy świąteczne foremki i wycinamy kształty jeden przy drugim. Z resztek ciasta formujemy kulę, ponownie wałkujemy i foremkami tworzymy kształty przyszłych ciasteczek. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, a na nim ciasteczka.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut. Pilnujemy by się nie spaliły, wyjmujemy gdy będą miały złotawy kolor. Wystudzone ciasteczka przyozdabiamy pisakami z gotowym lukrem.

Smacznego!