Curry z batatem i groszkiem to przepyszna propozycja na obiad bądź kolację w okresie jesienno-zimowym. Dzięki zawartości zdrowych, aromatycznych przypraw świetnie rozgrzewa oraz podkręca nasz metabolizm.
To smakowite curry możesz podać z ryżem lub chlebkami naan. Jako dekorację użyj świeżej natki pietruszki lub kolendry.
Sprawdź przepis na Tajska zupa curry z kurczakiem
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- zielona pasta curry- 2 łyżki
- olej– 2 łyżki
- mleko kokosowe- 1 puszka
- groszek mrożony-1,5 szklanki
- batat-2 sztuki
- czosnek– 2 ząbki
- imbir-ok. 2 cm
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzewające curry z batatem i groszkiem – przepis
Czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kosteczkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Na dnie patelni z grubym dnem rozgrzej dwie olej i dołóż 2 łyżki pasty curry, imbir oraz czosnek. Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając.
Po upływie około 2 minut dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Smaż na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie całość zalej puszką mleka kokosowego i gotuj pod przykryciem.
Gdy bataty będą miękkie dorzuć 1,5 szklanki mrożonego zielonego groszku. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez kolejne 6 minut.
Smacznego!