Curry z batatem i groszkiem to przepyszna propozycja na obiad bądź kolację w okresie jesienno-zimowym. Dzięki zawartości zdrowych, aromatycznych przypraw świetnie rozgrzewa oraz podkręca nasz metabolizm.

To smakowite curry możesz podać z ryżem lub chlebkami naan. Jako dekorację użyj świeżej natki pietruszki lub kolendry.

Sprawdź przepis na Tajska zupa curry z kurczakiem

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • zielona pasta curry- 2 łyżki
  • olej– 2 łyżki
  • mleko kokosowe- 1 puszka
  • groszek mrożony-1,5 szklanki
  • batat-2 sztuki
  • czosnek– 2 ząbki
  • imbir-ok. 2 cm
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzewające curry z batatem i groszkiem – przepis

Czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kosteczkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Na dnie patelni z grubym dnem rozgrzej dwie olej i dołóż 2 łyżki pasty curry, imbir oraz czosnek. Smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając.

Po upływie około 2 minut dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Smaż na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie całość zalej puszką mleka kokosowego i gotuj pod przykryciem.

Gdy bataty będą miękkie dorzuć 1,5 szklanki mrożonego zielonego groszku. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez kolejne 6 minut.

Rozgrzewające curry z batatem i groszkiem
Rozgrzewające curry z batatem i groszkiem

Smacznego!