Zupa dyniowa to pyszna propozycja na jesienny obiad. Dynia zawiera wiele składników odżywczych oraz mikroelementów. Jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
Przygotowanie tej smakowitej zupy zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Zupa świetnie rozgrzewa a aromatyczny imbir, chili i mleko kokosowe nadaje jej orientalnego aromatu.
Zobacz przepis na Łosoś na parze z dyniowym puree
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki:
- dynia piżmowa- 1 sztuka
- bulion warzywny- 1 litr
- imbir– ok. 2 centymetry
- czosnek– 2 ząbki
- cebula– 1 szuka
- olej– 1 łyżka
- mleko kokosowe- puszka
- suszone chili- szczypta
- pestki dyni
- sól i pieprz do smaku
Jesienna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym przepis
Dynię piżmową obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również obierz i posiekaj. Cebulę w pióra a czosnek w cienkie plasterki. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzej łyżkę oleju, a następnie dodaj dynię, cebulę i czosnek. Dorzuć starty na tarce imbir. Całość dopraw suszonym chili, solą i pieprzem, a następnie smaż na małym ogniu przez około 5 minut.
Następnie zalej całość bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
Dodaj mleko kokosowe i zmiksuj całość za pomocą blendera. Zupę podawaj posypaną podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Smacznego!