Zupa dyniowa to pyszna propozycja na jesienny obiad. Dynia zawiera wiele składników odżywczych oraz mikroelementów. Jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego.

Przygotowanie tej smakowitej zupy zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Zupa świetnie rozgrzewa a aromatyczny imbir, chili i mleko kokosowe nadaje jej orientalnego aromatu.

Zobacz przepis na Łosoś na parze z dyniowym puree

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki:

  • dynia piżmowa- 1 sztuka
  • bulion warzywny- 1 litr
  • imbir– ok. 2 centymetry
  • czosnek– 2 ząbki
  • cebula– 1 szuka
  • olej– 1 łyżka
  • mleko kokosowe- puszka
  • suszone chili- szczypta
  • pestki dyni
  • sól i pieprz do smaku

Jesienna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym przepis

Dynię piżmową obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również obierz i posiekaj. Cebulę w pióra a czosnek w cienkie plasterki. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzej łyżkę oleju, a następnie dodaj dynię, cebulę i czosnek. Dorzuć starty na tarce imbir. Całość dopraw suszonym chili, solą i pieprzem, a następnie smaż na małym ogniu przez około 5 minut.

Następnie zalej całość bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.

Dodaj mleko kokosowe i zmiksuj całość za pomocą blendera. Zupę podawaj posypaną podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Jesienna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Jesienna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Smacznego!