Leczo z dynią i soczewicą
Warzywa

Leczo z dynią i soczewicą

Wspaniałe leczo z dynią, które zachwyca smakiem, rozgrzewa, a do tego jest bardzo proste w wykonaniu!

Danie, które doskonale sprawdza się zarówno jako ciepły i sycący posiłek dla całej rodziny, jak również jako przystawka serwowana podczas spotkań z przyjaciółmi. Potrawa o wspaniałym aromacie, która zawsze się sprawdza!

Sprawdź przepis na Zdrowe warzywne leczo

Leczo z dynią i soczewicą – składniki

  • 1 cebula
  • 1 kg dyni
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 pieczarki
  • 5 pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 1 żółta papryka
  • 1 ostra papryczka chili
  • oliwa do smażenia
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Leczo z dynią – przepis

W garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w  kawałki cebulę, następnie dodać soczewicę, obraną i pokrojoną w duże kostki dynię, podlać wodą. Chwilę dusić pod przykryciem.

W tym czasie umyć i pokroić w kostkę pomidory i papryczkę chili. Dodać przygotowane warzywa. Po zagotowaniu zmiksować blenderem całą zawartość garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojoną paprykę czerwoną i żółtą oraz pieczarki.

Gotować przez około 10 minut, by warzywa zmiękły. Podawać posypane natką pietruszki oraz z dodatkiem świeżego pieczywa.

Leczo z dynią i soczewicą
Leczo z dynią i soczewicą to bardzo szybkie, proste i zdrowe danie jednogarnkowe

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.