Wspaniałe leczo z dynią, które zachwyca smakiem, rozgrzewa, a do tego jest bardzo proste w wykonaniu!
Danie, które doskonale sprawdza się zarówno jako ciepły i sycący posiłek dla całej rodziny, jak również jako przystawka serwowana podczas spotkań z przyjaciółmi. Potrawa o wspaniałym aromacie, która zawsze się sprawdza!
Sprawdź przepis na Zdrowe warzywne leczo
Obejrzyj nasze filmy:
Leczo z dynią i soczewicą – składniki
- 1 cebula
- 1 kg dyni
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 4 pieczarki
- 5 pomidorów
- 2 papryki czerwone
- 1 żółta papryka
- 1 ostra papryczka chili
- oliwa do smażenia
- 0,5 szklanki wody
- przyprawy do smaku: sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Leczo z dynią – przepis
W garnku, na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kawałki cebulę, następnie dodać soczewicę, obraną i pokrojoną w duże kostki dynię, podlać wodą. Chwilę dusić pod przykryciem.
W tym czasie umyć i pokroić w kostkę pomidory i papryczkę chili. Dodać przygotowane warzywa. Po zagotowaniu zmiksować blenderem całą zawartość garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać pokrojoną paprykę czerwoną i żółtą oraz pieczarki.
Gotować przez około 10 minut, by warzywa zmiękły. Podawać posypane natką pietruszki oraz z dodatkiem świeżego pieczywa.

Smacznego!