Czekoladowa rozpusta, która swoimi korzeniami sięga francuskiej szkoły kulinarnej, zachwyci niejednego słodkiego łasucha! Stanowi również idealną pozycję deserową na jesienne i zimowe popołudnia. Z pewnością przegoni każdą chandrę i wywoła uśmiech.

Szybki i prosty w przyrządzeniu mus czekoladowy. Mocno czekoladowy a dzięki pianie z białek niezwykle kremowy i puszysty. Można go serwować bez żadnych dodatków lub posypać np. owocami granatu, startą czekoladą lub dodać kawałki wiśni, które lekko przełamią słodki smak i dodadzą charakteru.

Sprawdź przepis Ciasto czekoladowe – szybkie i smaczne

Obejrzyj nasze filmy:

Mus czekoladowy – składniki:

  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady (50% – 70%)
  • 3 jajka
  • pół szklanki słodkiej śmietany 30%
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wrzątku

Mus czekoladowy- przygotowanie

W małym rondelku podgrzej 5 łyżek śmietany, dodaj masło i połamaną na kawałki czekoladę. Po rozpuszczeniu i połączeniu się składników – odstaw na bok.

Oddziel białka od żółtek. Same białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pozostałą śmietanę również ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem dodając stopniowo 2 łyżki wrzątku, dzięki którym cukier łatwiej się rozpuści. Dodaj roztopioną czekoladę. Mieszaj aż powstanie gładka masa i stopniowo dodawaj ubitą śmietanę. Na samym końcu dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie.

Gotowy mus rozdziel do małych filiżanek/pucharków i włóż do lodówki na 2-3h aby stężniał.

Mus czekoladowy
Mus czekoladowy – szybki i bardzo prosty w przygotowaniu deser.

Smacznego!