Czekoladowa rozpusta, która swoimi korzeniami sięga francuskiej szkoły kulinarnej, zachwyci niejednego słodkiego łasucha! Stanowi również idealną pozycję deserową na jesienne i zimowe popołudnia. Z pewnością przegoni każdą chandrę i wywoła uśmiech.
Szybki i prosty w przyrządzeniu mus czekoladowy. Mocno czekoladowy a dzięki pianie z białek niezwykle kremowy i puszysty. Można go serwować bez żadnych dodatków lub posypać np. owocami granatu, startą czekoladą lub dodać kawałki wiśni, które lekko przełamią słodki smak i dodadzą charakteru.
Sprawdź przepis Ciasto czekoladowe – szybkie i smaczne
Obejrzyj nasze filmy:
Mus czekoladowy – składniki:
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady (50% – 70%)
- 3 jajka
- pół szklanki słodkiej śmietany 30%
- 50 g cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki wrzątku
Mus czekoladowy- przygotowanie
W małym rondelku podgrzej 5 łyżek śmietany, dodaj masło i połamaną na kawałki czekoladę. Po rozpuszczeniu i połączeniu się składników – odstaw na bok.
Oddziel białka od żółtek. Same białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pozostałą śmietanę również ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem dodając stopniowo 2 łyżki wrzątku, dzięki którym cukier łatwiej się rozpuści. Dodaj roztopioną czekoladę. Mieszaj aż powstanie gładka masa i stopniowo dodawaj ubitą śmietanę. Na samym końcu dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie.
Gotowy mus rozdziel do małych filiżanek/pucharków i włóż do lodówki na 2-3h aby stężniał.
Smacznego!